De grote zomer

Deze blog verscheen eerder op de website van Ark Misson: www.arkmission.nl.


Toen ik nog op de basisschool zat leek de zomervakantie eindeloos: nadat de schoolbel voor de laatste keer had geklonken lagen er zes weken voor me als een soort blanco eeuwigheid. Uit de vensterbank van het klaslokaal nam ik een plantje mee om trouw water te geven, maar verder had ik zeeën van tijd in het vooruitzicht waarin niets moest en veel mocht.

Ingenieus plan

Destijds was ik me daar helemaal niet van bewust. De zomervakantie hoorde er gewoon bij; zodra het mooi weer werd, kreeg je vanzelf heel veel weken vrij en kon je lekker ijsjes eten, logeren en kamperen.

Dat is nu wel anders. Voor veel mensen is de zomer geen blanco eeuwigheid, maar meer een ingenieus plan – slim in elkaar gezet om optimaal te kunnen genieten. En juist daardoor lijkt die ooit zo lange zomer steeds korter te worden: drie keer ademhalen en de kerstversiering hangt alweer. Hoe meer je je realiseert dat je geen moment van die kostbare tijd wilt verspillen, hoe meer een heerlijk seizoen je zomaar door de vingers kan glippen.

Uitdaging

Het klinkt zo eenvoudig: telefoon uit, agenda weg en hup, alle tijd van de wereld. Toch gaat dat vaak niet zomaar. Er zijn nu eenmaal veel dingen die moeten – ook in de zomer gaat het leven gewoon door – en voor de meesten van ons geldt dat we niet zonder problemen zes weken vrij kunnen nemen. Toch kan het een mooie uitdaging zijn om deze zomer eens een uur, een dag of een week blanco te laten. Even helemaal zonder de tijd, en daardoor juist alle tijd.

Het doet me denken aan een lied:

Eens komt de grote zomer
waarin zich ‘t hart verblijdt.
God zal op aarde komen
met groene eeuwigheid.
De hemel en de aarde
wordt stralende en puur.
God zal zich openbaren
in heel zijn creatuur.
(Lied 747, Liedboek)

Voeten omhoog

Ooit komt er een grote zomer die werkelijk een eeuwigheid duurt. Dan zal iedereen net zo onbevangen kunnen genieten als een kind in de zomervakantie. Daar mogen we nu alvast naar vooruitkijken. Een vrij uurtje of een dag zonder plannen kan daar de ultieme gelegenheid voor zijn. Even mijmeren over die grote zomer en die groene eeuwigheid. Je voeten omhoog én je blik omhoog: dat lijkt me wel wat!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *