Pasen in de herfst

Als je aan fanatieke lezers vraagt waarom ze zo van boeken houden, dan zullen ze vaak als antwoord geven dat ze het heerlijk vinden om zich in een paar minuten te kunnen verplaatsen naar een andere plaats of een andere tijd. Je vergeet dat je in de trein van Amsterdam naar Utrecht zit en bevindt je plots in het Amerika van de 19e eeuw of het Zeeuws-Vlaanderen van de jaren ’70. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Holy heroes?

Andersom werkt het met schrijven soms net zo. Middenin de winter werk ik aan de Vakantiebijbelgids: ik waan me tussen bloeiende velden met het geluid van zingende vogels in mijn oren en de warme zon op mijn gezicht (geen straf, kan ik je vertellen). En eerder, in de herfst, vierde ik alvast stilletjes Pasen toen ik meeschreef aan Holy heroes? – een boekje dat speciaal gerelateerd is aan The Passion van dit jaar.

Het leuke is dat dit boekje precies gericht is op dat wat je zo graag doet als lezer: je dompelt je onder in de gebeurtenissen die plaatsvonden in een compleet andere periode en omgeving. Bij het lezen van Holy heroes? doe je dat door in de huid te kruipen van de drie hoofdrolspelers in het verhaal: Jezus, Maria en Petrus. En of je het verhaal over Jezus’ laatste uren nu al honderd keer hebt gehoord of misschien nog nooit, er is voor iedereen wel iets te ontdekken.

Vage bekenden

Was Petrus bijvoorbeeld wel de laffe belofteverbreker zoals we hem vaak zien, of is er meer aan de hand? Hoe vaak doe je zelf enthousiaste toezeggingen die je eigenlijk niet waar kunt maken? En dan Maria: als ik haar tijdens The Passion ergens onder een boom liefdesliedjes zie zingen voor Jezus, dan vind ik dat soms wat ongemakkelijk. Maar wat moet er werkelijk door haar heen zijn gegaan, toen zij vanaf een afstandje meekreeg wat er met haar zoon gebeurde?

Tijdens het schrijven kwam ik erachter dat veel Bijbelse personen, hoeveel keren je ook al over hen gehoord hebt, toch een soort vage bekenden blijven. We zien ze vaak als pionnen in het grotere verhaal en vergeten ze te leren kennen als mensen van vlees en bloed. Je weet daardoor van de meeste bekende figuren wel hoe ze heten en wat ze ongeveer gedaan hebben, maar waar hun acties vandaan kwamen en hoe hun karakters zich vormden, daarvan heb je soms geen flauw idee.

Holy heroes? geeft niet zozeer veel antwoorden, maar stelt vooral vragen. Door die vragen leer je Jezus, Maria, Petrus, en ook jezelf beter kennen. Interessant om zelf mee aan de slag te gaan, maar ook zeker leuk voor in een groep!

En dan nu de reclame

Heb je dus rond het kijken van The Passion altijd het gevoel dat je er meer mee zou willen, maar weet je niet hoe? Ken je iemand die je zou willen aanmoedigen om verder na te denken over de betekenis van Jezus’ dood en opstanding voor zijn/ haar eigen leven? Of heeft jouw kerk een programma rond The Passion waarbij je Holy heroes? zou willen gebruiken?

Kijk dan op de website van Ark Mission voor meer informatie over bestellen. Het is gratis, je betaalt alleen de verzendkosten. Losse boekjes kun je als het zover is natuurlijk ook bij mij krijgen.

Een voorproefje vind je alvast hier!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *