Agendawisseling

Mijn agenda voor 2018 ligt me al een paar weken aan te staren.

Pijltjes en uitroeptekens

Omdat ik niet zo goed ben in het combineren van drie verschillende digitale agenda’s, koop ik nog steeds aan het einde van elk jaar een nieuwe, ouderwetse agenda. Zo eentje met papieren bladzijdes, waar alleen iets in gepland wordt als jij het eigenhandig opschrijft.

Ideaal vind ik dat. Er zijn eigenlijk maar twee situaties waarin een papieren agenda wat minder geschikt is. De eerste situatie doet zich voor wanneer jijzelf of iemand anders een afspraak niet handig gemaakt heeft, en er geschoven en gestreept moet gaan worden. Een keurige bladzijde verandert dan al gauw in een wirwar van pijltjes en uitroeptekens, een soort zelfgemaakte puzzelpagina. De tweede situatie komt elk jaar terug en begint in de loop van november. Als enthousiaste papieren-agenda-aanhanger moet je dan namelijk standaard twee agenda’s met je meezeulen, en als je besluit slechts een van beiden mee te nemen gok je altijd op de verkeerde.

Nothing is under control

Maar dat alles terzijde. Het gaat namelijk om mijn agenda voor 2018. Ik kocht hem omdat ik de spreuk op de voorkant wel grappig vond en de binnenkant heerlijk overzichtelijk, maar nu hij me een tijdje heeft liggen aanstaren begin ik de waarheid van die spreuk hoe langer hoe meer in te zien.

“Relax. Nothing is under control.” Dat vat het afgelopen jaar aardig samen voor mij. 2017 was het jaar waarin ik mijn eerste marathon dacht te gaan lopen, het was het jaar waarin ik dacht te emigreren naar een eiland met groene heuvels en veel regen, het was het jaar waarin ik verwachtte misschien toch eens een vaste baan te moeten gaan zoeken, het was het jaar waarin … veel dingen anders liepen dan ik verwacht had. Het bleek het jaar te zijn waarin ik meerdere maanden achtereen noodgedwongen met mijn been omhoog zat, waarin ik toch bleef wonen in de Flevopolder (wel regen, weinig groene heuvels) en waarin ik als ZZP’er meer werk had dan ik van tevoren had durven hopen. Het was, zoals zo vaak, een jaar waarin verwachte successen soms onverhoopt uitbleven en waarin zich op compleet onverwachte momenten bijzondere mogelijkheden voordeden.

Relax

Je kunt nog zoveel voorbereiden, trainingsschema’s maken en overeenkomsten sluiten – als het erop aankomt is er maar weinig waar je echt controle over hebt. Dat kan een verlammend idee zijn, maar het geeft je ook de gelegenheid om te ontspannen. Misschien loopt volgende week je zorgvuldig uitgedachte diner wel in de soep, zingt het koor in de kerstnachtdienst hemeltergend vals en vind je deze donkere dagen helemaal niet the most wonderful time of the year. Wat je ook doet, ik wens je vooral fijne dagen vol rust en een heerlijk ontspannen 2018.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *