Historische tijden

Een historische opkomst bij de verkiezingen, een historisch warm jaar, een historische voetbalwedstrijd, … Doordat we in een tijdperk leven waarin bijna alles wat we doen wordt vastgelegd in databases, is ook bijna alles wat we doen op de één of andere manier wel historisch te noemen.

Statistieken

Zelf maak ik me natuurlijk ook schuldig aan die statistiekenverslaving. Ik ga niet hardlopen zonder mijn GPS-horloge en als mijn training niet op Strava verschijnt dan telt ie op een bepaalde manier niet echt mee. De geslaagdheid van mijn blogs mat ik lange tijd af aan het aantal views en aan de tijd dat mensen op mijn website bleven hangen (ja, lieve lezer, je wordt in de gaten gehouden – nee, nu niet wegklikken!).

Het is niet per se ongezond om feitjes vast te willen leggen, overzichten te maken en de uitschieters eruit te vissen. Die hele bezigheid wordt pas een probleem als de extremen uitblijven en de verleiding erg groot wordt om dan maar zelf een uitschieter uit te knobbelen, hoe irrelevant of onwaar die ook is. Als we dan ook nog eens de middenmoot uit het oog verliezen en afdoen als oninteressant, dan krijgen we met zijn allen een compleet onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Om nog maar niet te spreken van de boze burgers die zich niet gehoord voelen en ineens overal tevoorschijn komen…

Gewoontjes

In alle eerlijkheid is de realiteit van het dagelijks leven nu eenmaal best wel gewoontjes, op het middelmatige af. De overgrote meerderheid van de westerse mensen wordt ’s ochtends met moeite wakker, doet zijn werk, schuift op gezette tijden wat eten naar binnen, probeert het leven zo prettig mogelijk te maken voor zichzelf en de mensen om zich heen, en is blij om ’s avonds weer te kunnen gaan slapen. Niets mis mee, maar erg enerverend is het nou ook weer niet.

Misschien hebben we het daarom ook wel een beetje nodig, die opgeblazen nieuwsberichten en dat Facebookprofiel waarop we met zijn allen alleen die paar procent van ons leven laten zien die ver boven het normale uitsteekt. Misschien hebben we het wel nodig om eraan herinnerd te worden dat het leven allerlei uitzonderlijks te bieden heeft (hoe vergezocht soms ook). Misschien helpt het wel om ook in ons eigen leven, in die dagelijkse reeks van ingebakken routines, soms iets te ontwaren van de charme van het leven in de middenmoot.

Het gras bij de buren

Want ook dat leven in de middenmoot laat genoeg ruimte voor historische gebeurtenissen. Nog nooit was je zoveel jaren, dagen, uren en seconden oud als op dit moment. Nog nooit had je exact zoveel haren op je hoofd als nu. Nog nooit was het gras bij de buren precies zo groen als vandaag. Nog nooit schreef ik een blog met als titel ‘Historische tijden’ en zat jij die te lezen. Kijk, daar zijn wij nu toch maar mooi getuige van.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *