Biecht

Soms hoor je ineens weer zo’n verhaal. Dat iemand het lef heeft gehad om het te doen, en er dan ook nog mee naar buiten is getreden. ‘Dat zou ik dus nooit doen,’ denk je dan.

Waarschuwingen

Er klinken veelal waarschuwingen. ‘Weet waar je aan begint, als je eenmaal de stap zet dan is het einde zoek,’ dat soort dingen zeggen mensen dan. En ook schijn je niet te moeten onderschatten hoeveel invloed het heeft op je dagelijks leven – op je tijdbesteding, je relaties, maar zeker ook op jezelf. Want niet alleen je lichaam past zich aan, ook je geest zal hoogstwaarschijnlijk niet onveranderd blijven.

En dan is er natuurlijk nog het risico op verslaving. Het begint misschien met één keer per week, maar al gauw is dat niet meer genoeg. Je wilt meer, vaker, misschien zelfs wel extremer. Omdat je er zoveel mee bezig bent neemt het een groot deel van je gedachten in beslag. Daarom wil je er aan de ene kant graag over praten, maar aan de andere kant zitten anderen daar misschien helemaal niet op te wachten. Stel je voor dat mensen je niet begrijpen of je afwijzen. Dat is wel het laatste wat je kunt gebruiken als je hiermee bezig bent. Daarom ga je op zoek naar lotgenoten, gelijkgestemden die weten wat je meemaakt. De hoogtepunten maar ook de diepe dalen, de momenten waarop je euforisch bent en de momenten waarop je wenst dat je hier nooit aan begonnen was.

Ultieme verleiding

Nee, het is niet altijd gemakkelijk. Daarom surf je veel op het internet, hoewel dat natuurlijk juist bijzonder gevaarlijk kan zijn. Daar beginnen slechte gewoontes immers zo vaak. Voor je het weet werk je je nog verder in de nesten en raakt de weg terug steeds verder buiten bereik. Toch trekt het. En dus doe je het. Je opent een website, klikt wat rond en vindt uiteindelijk die knop die je toelacht. Toegrijnst, eigenlijk. Je probeert hem telkens weer te weerstaan, maar op onbewaakte momenten kom je toch telkens weer oog in oog te staan met die ultieme verleiding. Die knop kan je in jubelstemming brengen maar kan tegelijkertijd ook je ondergang betekenen. Je wilt het, maar je weet nog niet precies wat de consequenties zullen zijn. Hoe ga je hiermee om? Hoe zal je omgeving reageren als je opbiecht wat je hebt gedaan?

Twee uitroeptekens

Toch doe je het. Je klikt op de knop. Prompt verschijnt er een e-mail in je inbox. Twee regels vallen direct op. Allereerst: “Gefeliciteerd!”. Daarna: “Deelname is voor eigen riscio!!” (ja echt, maar liefst twee uitroeptekens). En dan staat het er, zwart op wit, de realiteit waar ik mij sinds enkele weken toe verhoud.

U heeft zich zojuist ingeschreven voor het volgende evenement:
VechtdalTrail
Aanvang: 24-06-2017 te Ommen
Onderdeel: 44 km

Ik biecht het maar gewoon op.

Afbeelding: Jared Tarbell
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *