Op de rem

De weken waarin je ‘gelukkig nieuwjaar’ mag zeggen liggen alweer achter ons, de kerstverlichting is weer volledig in de knoop op zolder verdwenen en de goede voornemens zijn door de meesten ook ergens veilig opgeborgen – die kom je over een maand of elf wel weer tegen als je het lichtsnoer aan het ontwarren bent.

2017 begon voor mij heerlijk rustig met een korte vakantie in Schotland, gevolgd door een week in bed met een levensvoorraad aan tissues. Daarna rest dan een inhaalrace die met dat gekwakkel nog het meest lijkt op een wedstrijdje zaklopen: je bent binnen tien tellen buiten adem maar de eindstreep lijkt geen centimeter dichterbij te komen. Rustig een middagje schrijven zit er dan ook nog even niet in, voorlopig.

Gelukkig kan ik terugkijken op een gebed dat ik al eerder plaatste – toen in het Engels, nu in een Nederlandse vertaling die ik een tijdje geleden maakte. Voor iedereen die pas net begonnen is aan een nieuwe week en zich nu al uitgeblust voelt:

Rem me af, Heer (Slow me down, Lord)

Rem me af, Heer. Rem me af!
Sus mijn bonzende hart
door mijn geest te laten verstillen.

Geef me, te midden van mijn dagelijkse chaos,
de rust van de oneindige heuvels.
Doorbreek de spanning in mijn zenuwen en spieren
met de geruststellende klanken van de kabbelende stromen
die voortleven in mijn herinneringen.

Laat me kennismaken met de betoverende,
herstellende kracht van de slaap.
Leer me de kunst van het nemen van mini-vakanties –
een moment om te kijken naar een bloem,
te praten met een vriend,
een hond te aaien,
een paar zinnen te lezen uit een goed boek.

Herinner me elke dag aan de fabel
van de schildpad en de haas,
zodat ik weet dat de wedloop van het leven
niet altijd door de snelste wordt gewonnen;
dat er meer is in het leven
dan steeds maar harder willen.

Laat me omhoog kijken
naar de takken van de hoog oprijzende eik
en help mij te beseffen dat hij zo groot en sterk is
omdat hij langzaam maar zeker groeide.

Rem me af, Heer, en beziel me
zodat ik diep wortel in de blijvende waarden van het leven.
Laat mij groeien in de richting van de sterren
van mijn schitterende bestemming.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *