Touwtje uit de brievenbus

“Als ik dan hier die jeugd zie zitten, dan denk ik ‘potverdorie, daar zijn we toch voor?’. Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jullie dat ook hebben.”

Great again

Met die woorden veroorzaakte Jan Terlouw best een paar traantjes afgelopen woensdag. In De Wereld Draait Door hield hij een dringend pleidooi voor een samenleving waarin mensen elkaar weer vertrouwen – waarin burgers vertrouwen kunnen hebben in politici en vice versa. Prachtig natuurlijk, fijn als er af en toe iemand op televisie is die, nota bene in DWDD, rustig kan uitleggen waarom het belangrijk is om goed te zijn voor de wereld en voor elkaar.

Toch was ik ook een beetje verbaasd over de aanhoudende lofzangen die vervolgens op Twitter en Facebook voorbijkwamen. Hebben we het dan echt zo slecht met elkaar? Natuurlijk spreekt Jan Terlouw een bepaald gevoel van nostalgie aan, waardoor we vol vuur terugverlangen naar de tijd waarin ons land nog great was. De tijd waarin de touwtjes nog uit de brievenbussen hingen en de eettafel nog het centrum van de huiskamer was (in plaats van televisie, tablet, etc.). De ijskappen waren toen een flink stuk groter en de mensen maakten zich slechts druk om pietluttigheden als de koude oorlog en studentenrevoltes.

Moord en brand

Ik ontken niet dat er dingen mis gaan in de manier waarop we als Nederlanders nu met elkaar samenleven. Ook zal ik de laatste zijn om te ontkennen dat we met zijn allen bezig zijn het klimaat naar de Filistijnen te helpen. Maar om nou te doen alsof we in helse tijden leven en alsof de jeugd geen prachtig leven heeft en zal hebben, dat gaat me te ver.

Hoezeer we in Nederland namelijk ook moord en brand schreeuwen, eigenlijk gaat het bijzonder goed met ons. Juist gisteren stond in de krant:

Op alle gebieden gaat het beter met de Nederlandse jongeren: ze roken minder, blijven op het rechte pad en hebben vaak werk.

Verderop ging het verder:

Kinderen die geluk ervaren, zeggen goed te kunnen praten met hun beide ouders en aardige en behulpzame klasgenoten te hebben op school. Wat de kinderen ook helpt, is dat de Nederlandse ouders tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren, zegt het CBS: “Internationaal doen zowel ouders als kinderen het hier goed.” Meer dan 90 procent van de jongeren tussen 12 en 21 is tevreden met hun vriendenkring en 90 procent is tevreden over zowel hun psychische gezondheid als hun woning.
(Trouw, 1 december 2016)

‘Like en share’

Lieve lofzangers op Twitter en Facebook, als we dan inderdaad vinden dat er zoveel mis is op het gebied van onderling vertrouwen en klimaat, dan zijn wij volgens mij de generaties die ook daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Nederland wordt voor een groot deel bevolkt door kinderen, jongeren en volwassenen die zo’n beetje het gelukkigst zijn van heel Europa. Al die mensen zijn over het algemeen vooral heel goed in het spuien van meningen op Twitter en Facebook, wijzend naar politici die volgens hen maar schril afsteken bij die inspirerende grand old man Jan Terlouw. “Zie je wel! Geweldig betoog van meneer Terlouw. Integriteit en intelligentie, dat kennen die politici van tegenwoordig niet meer.”

Maar als we echt zo snakken naar integriteit, intelligentie, inspiratie, verdieping en milieubewustzijn, kunnen we voortaan natuurlijk niet meer stil blijven zitten. Dan spannen we ons in om zelf eerlijk en betrouwbaar te zijn, om ons te verdiepen in geschiedenis en actualiteit, om genuanceerde meningen te vormen en om de aarde te sparen, ook als we daar wat luxe voor in moeten leveren. Als we met zijn allen echt zo (terug)verlangen naar die tijd van nuchterheid en vertrouwen, van zomaar bij elkaar binnenlopen, van de eettafel als middelpunt van de huiskamer en van milieubewuste zeloten, dan is er dus wel meer wat we kunnen doen. Meer dan alleen ‘like en share’.

P.S. Mocht je graag terug willen naar die idyllische tijd van de eettafel als het centrum van het gezamenlijke leven, hang natuurlijk gerust wat vaker dat touwtje uit de brievenbus. Dan ben je snel genoeg van al die storende, asociale apparaten verlost. Succes gegarandeerd!

Afbeelding: Sebastiaan ter Burg
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *