‘Hole in my soul’

Afgelopen weekend was ik bij het concert van de Kaiser Chiefs in 013. In de nummers op hun nieuwe album, Stay Together, willen ze naar eigen zeggen aandacht geven aan de waarde van vaste relaties, van trouw en loyaliteit, van de lange adem.

Kaiser Chiefs

Samen blijven – daar kun je natuurlijk weinig op tegen hebben. Of de Kaiser Chiefs erin slagen om hun idealistische boodschap ook echt over te brengen is een andere vraag, maar het streven is geweldig. Eén van hun singles trekt in het bijzonder mijn aandacht: ‘Hole in my soul’.

“There’s a hole in my soul,
that could only be filled by you again.
There’s a hole in my soul,
that could only be fixed by two.
There’s a hole in my soul,
that a galaxy could fit through.”

Bastille

Dat idee van een leegte, een gat in je ziel, doet me denken aan een nummer van Bastille. In ‘Flaws’ (2012) zingen zij:

“There’s a hole in my soul.
I can’t fill it, I can’t fill it.
There’s a hole in my soul.
Can you fill it? Can you fill it?”

Het is een onderwerp dat terecht vaak terugkomt in muzieknummers. Veel mensen, jong en oud, ervaren een leegte in hun leven. Die leegte laat zich steeds weer even zien wanneer je jezelf afvraagt waar je het allemaal voor doet, wat het leven nu helemaal voor zin heeft, hoe je het echte geluk zal kunnen vinden. Die leegte kan soms aanvoelen als een gapend gat – een gat zo groot dat er volgens de Kaiser Chiefs een compleet sterrenstelsel doorheen zou kunnen.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Bastille stelt het nog als vraag – “Can you fill it?” – terwijl de mannen van de Kaiser Chiefs het zeker weten: “It can only be filled by you.” Dat is nogal wat, om dat te zingen in een vrolijk liefdesliedje. Niet per se een recept voor een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, als je het mij vraagt. De leegte die je in je leven kunt ervaren is soms inderdaad van enorme proporties, maar is het wel eerlijk om er vanuit te gaan dat die ander dat zal kunnen opvullen? Dat die ander jouw leven altijd de moeite waard zal maken, je waaromvragen weg zal nemen en ervoor zal zorgen dat je leven altijd zinvol voelt?

Ik vrees dat je gedesillusioneerd achter zal blijven als je dat van iemand verwacht. Het is teveel gevraagd; uiteindelijk is een partner, hoe geweldig ook, ook maar een mens. En een mens kan een steekje laten vallen en je teleurstellen. Die ander heeft ook niet alle antwoorden – sterker nog, die ander heeft misschien wel precies dezelfde vragen, twijfels en leegtes. En dan zit je daar, met een dubbel vacuüm, zo groot als twee keer de complete Melkweg.

Augustinus

Kerkvader Augustinus schreef al: “rusteloos blijft ons hart totdat het zijn rust vindt in U.” Het is een van de vroegste voorbeelden van het idee van een God shaped hole, een Godvormig gat: ieder mens heeft een leegte in zijn ziel die alleen gevuld kan worden door God. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Ook mét God blijf je je soms afvragen wat je leven voor zin heeft en wordt bij sommige gebeurtenissen je ‘waarom?’ niet altijd beantwoord. Maar toch, als ik één manier zou moeten verzinnen waarop er een kans is dat de ‘hole in your soul’ wordt opgevuld, dan denk ik dat God de beste papieren heeft. Hij die zelf het oneindige stelsel van sterren en planeten aan de hemel zette, zou toch ook in staat moeten zijn om een even zo grote leegte op te vullen met zijn aanwezigheid.

Why are you down in the dumps, dear soul?
Why are you crying the blues?
Fix my eyes on God—
soon I’ll be praising again.
He puts a smile on my face.
He’s my God.
(Psalm 42:5, The Message)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *