Nieuwe blogserie: ‘Vreemd verhaal’

Nu ik eindelijk een einde heb kunnen breien aan mijn blogs over Prediker, is het tijd voor iets anders. Daarom begin ik een nieuwe blogreeks: ‘Vreemd verhaal’.

Of je nu thuis aan tafel hardop uit de Bijbel leest met je huisgenoten, of je er nu wel of niet in slaagt om de Bijbel een keer van voor naar achter helemaal door te lezen, of je nu elke zondag in de kerk zit of niet, soms lees je gedeeltes waarvan je jezelf de vraag stelt waarom ze in de Bijbel staan en wat je ermee aan moet. Een wet, een spreuk, een geschiedenis, een uitspraak van Paulus of iemand anders… je vraagt je af: wat heeft dít nu weer te betekenen?

Het zijn teksten waarbij mijn man en ik elkaar soms aankijken en onder het mompelen van ‘nou ja, vreemd verhaal’ de Bijbel weer dichtslaan en maar aan de afwas beginnen. Een klassiek voorbeeld is 2 Koningen 2:23-25, een nogal opvallend intermezzo in het leven van de profeet Elisa:

23 Van Jericho ging Elisa naar Betel. Toen hij naar de stad omhoog liep, rende een troep kinderen op hem af die hem uitlachten en schreeuwden: ‘Kaalkop, kaalkop! Zet ’m op, zet ’m op!’ 24 Elisa keek om, en toen hij de kinderen zag, vervloekte hij ze in de naam van de HEER. Meteen kwamen er twee berinnen uit het bos, die tweeënveertig van de kinderen verscheurden.
25 Vanuit Betel trok Elisa naar de Karmel, en van daar keerde hij naar Samaria terug. (NBV)

Huh? Echt? Waarom? Wat?!

Na het lezen van zo’n verhaal kun je overgaan tot de orde van de dag, maar soms is je nieuwsgierigheid – of je verontwaardiging – geprikkeld. Daarom dus mijn nieuwe blogreeks: ‘Vreemd verhaal’. Voor die reeks ben ik natuurlijk vooral ook op zoek naar de teksten waar jij je over verbaast. Oude of Nieuwe Testament, lang of kort, simpel of ingewikkeld, Mozes of Petrus, alles mag. Reageer op Facebook of onderaan dit bericht met de tekst waar jij graag meer over zou willen lezen in ‘Vreemd verhaal’ en ik duik erin!

Kom maar op, ik ben benieuwd. Volgende week lees je in ieder geval meer over kaalkoppen en kindertjesverslindende berinnen…

Afbeelding: Véronique Debord-Lazaro
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *