Durf te dromen

Prediker 11:1-6

De broeders van Taizé werken al vijftig jaar samen met de zusters van St. Andreas, en daardoor heb je in Taizé ook altijd de mogelijkheid om met een zuster te praten. Ik deed dat nooit. Waarom weet ik niet precies – misschien leken ze me te streng, vaak kwam het er ook gewoon niet van. Dit jaar wel.

“God droomt met jou mee”

De mogelijkheid doet zich voor en zo ontmoet ik zuster Bep. Een wijs mens, vriendelijk en resoluut, maar zeker niet streng. Als zuster in een internationale gemeenschap verblijft ze nogal eens op verschillende plekken en komt ze met allerlei culturen in aanraking. Ik vind het boeiend om te horen over haar manier van leven, en zij luistert naar mijn verhalen over Engeland en de terugkeer naar Nederland. Ik vertel over hoe ik alles heb wat mijn hartje begeert, hoe dankbaar ik ben, maar ook hoe het rijtjeshuisbestaan me benauwt en hoe alle bijbehorende verwachtingen me aanvliegen. Hoe ik de ruige natuur mis, de ruimte, de euforie van het klimmen en dalen, het gevoel dat heel even niets anders ertoe doet. Hoe ik weg wil, maar het soms ook niet zo goed weet.

Zuster Bep doet geen hoogdravende uitspraken over ‘Gods plan met je leven’ of ‘je roeping vinden’. Ze stelt twee vragen. “Lianne,” zegt ze, “hoe oud ben je?”. Ik antwoord. “Lianne,” vervolgt ze, “hoe lang ben je van plan te blijven wachten?”. Die vraag laat ik onbeantwoord. Maar de boodschap komt over. Zuster Bep zet mij met beide benen in het nu. Het leven is te kort om plannen uit te stellen, om je doen en laten in te richten op de verwachtingen van anderen. “Durf te dromen,” zegt zuster Bep, “begin daar nu eens mee. En ga gewoon maar dingen proberen; God droomt met jou mee.”

“Wie naar de wolken blijft kijken, zal niet oogsten”

Als ik diezelfde dag tijdens het avondgebed Prediker weer eens opensla blijkt hij de woorden van de zuster te kunnen beamen:

4 Wie op de wind blijft letten, zal niet zaaien.
Wie naar de wolken blijft kijken, zal niet oogsten.
5 Evenmin als u weet wat de richting van de wind is, of hoe het gaat met de beenderen in de buik van een zwangere vrouw, evenmin kent u het werk van God, Die alles maakt.
6 Zaai uw zaad in de morgen en trek uw hand in de avond niet terug. U weet immers niet of dit zal slagen of dat, of dat het allebei goed zal zijn.
(Prediker 11:4-6, HSV)

Prediker blijft niet hangen in brainstormsessies en goed uitgedachte vijfjarenplannen, hij zet je aan het werk. Handen uit de mouwen en zaaien maar, want wie naar de lucht blijft turen komt geen steek verder. En twijfel je over wat God precies wil en wat je zelf wilt? Ga gewoon aan de slag, doe A én B, dan zie je vanzelf wat wel of niet lukt. Misschien slagen zowaar allebei je plannen wel!

Now is as good a time as any

Eenmaal thuis open ik Facebook en prompt krijg ik onderstaande quote voor mijn neus van de Britse acteur Hugh Laurie (Dr. Gregory House in House). Een oud bericht uit 2015, toevallig gedeeld door een vriendin.

“It’s a terrible thing, I think, in life to wait until you’re ready. I have this feeling now that actually no one is ever ready to do anything. There is almost no such thing as ready. There is only now. And you may as well do it now. Generally speaking, now is as good a time as any.”
(Hugh Laurie)

De cirkel is rond. Zuster Bep, Prediker en Hugh Laurie: een wonderlijk trio dat gezamenlijk een perfecte preek had kunnen schrijven. Ik ben blij met hen alledrie. Maar vooral met zuster Bep. De vrouw die mijn beeld van de zusters bijstelde, die dromen aanmoedigt en het leven met God boven alle clichés uit tilt. Durf te dromen en durf uiteindelijk ook gewoon te doen – God droomt met jou mee.


Dit blog maakt deel uit van een serie over Prediker. Lees hier de andere delen.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *