Drie spreuken voor een gelukkig leven

Prediker 10:18-20

Prediker werkt naar een conclusie toe. Aan het einde van hoofdstuk 10 geeft hij een serie van drie spreuken over een veilig, plezierig leven.

1. Werk

“Luiheid ondermijnt de balken, door slappe handen krijgt het huis een lekkend dak.”
(Prediker 10:18, NBV)

Werken is niet alleen belangrijk als manier om geld te verdienen, je kan het vooral ook zien als een essentiële manier van onderhoud – aan je huis, aan je omgeving, aan de mensen om je heen, aan jezelf. Van dag in dag uit niets doen raakt niet alleen je bankrekening leeg, je raakt zelf ook leeg. Voor een goed en plezierig leven is het belangrijk om je ergens voor in te spannen. Of dat nu betaald of onbetaald is, binnen of buiten, eenvoudig of ingewikkeld, zwaar of licht: “Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet…” (Prediker 9:10, NBV)

2. Geniet

“Men richt maaltijden aan om te lachen,
wijn verblijdt de levenden,
en het geld verantwoordt alles.”
(Prediker 10:19, HSV)

De Nieuwe Bijbelvertaling geeft een wel erg calvinistische draai aan dit vers: “Dronkenlappen denken bij hun feestmaal slechts aan hun plezier, de wijn vrolijkt alleen hun eigen leven op. Hun geld staat het ze toe.” Deze vertaling kom je op weinig plekken tegen. Het is hier logischer om uit te gaan van een vertaling zoals bovenstaand. Ook omdat het in lijn is met wat Prediker telkens weer verkondigt: werk hard, eet, drink en wees vrolijk. Geld is niet letterlijk de oplossing voor alles, maar het is in zichzelf ook niet verkeerd. Geniet van het goede dat je van God ontvangt.

3. Blijf kalm

“Verwens een koning zelfs niet in je gedachte
en een rijke niet eens in je slaapkamer;
want de vogels in de lucht vertellen het verder
en op hun vleugels dragen ze het uit.”
(Prediker 10:20, WV)

Werk je niet in de nesten en blijf kalm. Dat is de derde sleutel tot een fijn leven. Eerder in het hoofdstuk schrijft Prediker al: “Als een heerser tegen je uitvalt, verlaat dan niet meteen je post. Kalmte voorkomt grote misstappen.” (Prediker 10:4, WV) Of je het nu aan het rechte eind hebt of niet, of je nu bijzonder slim bent of wat minder vlot, bewaar in eerste instantie vooral je rust. Dat is het medicijn tegen al te grote misstappen.

Afbeelding: Quinn Dombrowski

Dit blog maakt deel uit van een serie over Prediker. Lees hier de andere delen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail