Gokken op ‘Bremain’

Morgen is de dag van de waarheid. Voor de Britten, voor Europa.

De afgelopen weken verschenen er in mijn tijdlijn steeds meer berichten vanuit het land waar ik vorig jaar nog woonde. Kreten van tegen- en voorstanders, van Brexit en Bremain, van eurosceptici en eurofielen.

Een pint melk bij de Tesco

De grootste groep valt echter onder geen van die uitersten. Het zijn de mensen die het ook niet precies weten. Voor hen is geen pakkende term, uitgedacht door een glad marketingteam. Ze zweven ergens in het midden. Indecisive, indifferent, double-minded.

Natuurlijk willen ze het beste voor hun kinderen, voor hun banen, voor hun geliefde gezondheidssysteem, voor de prijs van een pint melk in hun Tesco en Morrisons. Maar wat Europa daar nu precies mee van doen heeft, dat weet bijna niemand.

Politici roepen maar wat, kranten roepen maar wat, economen komen met hun rekensommen tot compleet verschillende uitkomsten. En dus zullen veel mensen morgen maar wat stemmen. Velen met lood in de schoenen, omdat ze niet overzien wat het gevolg van hun keuze zal zijn. Ze zullen kiezen op basis van de krantenkop die ze morgenochtend als laatste zien, de filmpjes die hun vrienden op Facebook hebben gedeeld en het onderbuikgevoel dat in het stemhokje het meest overheersend blijkt te zijn.

Twee paarden

Het is een dubbeltje (tien pence/ eurocent munt) op zijn kant. De wedkantoren voorspelden een Brexit, maar inmiddels schatten zij de kans op een Bremain hoger in. Er zijn miljoenen Britse ponden ingezet op de uitkomst van dit referendum. Voor velen staat er morgen dus nog net wat meer op het spel dan ‘alleen’ een EU-lidmaatschap.

Eén van de grootste wedkantoren verwacht dat er morgenavond in totaal 100 miljoen Britse ponden ingezet zullen zijn. Hon-derd miljoen. Een bizar en tegelijk typerend staaltje Britse cultuur. In Engeland verbazen weinigen zich daarover: het is een race waaraan slechts twee paarden meedoen, waarom zou je niet inzetten?

Een deel van de Britten zal morgen dus flink wat geld verliezen en een ander deel zal zijn winst uittellen. Het grootste deel zal morgen met een vreemd gevoel wakker worden. Het gevoel dat er een keuze gemaakt moet worden, een keuze waar menig Brit zich geen raad mee weet. Ik gok daarom op een Bremain. Bij twijfel houden velen het liever bij het oude, zo is mijn verwachting. Maar denk niet dat ik er geld op inzet – daarvoor ben ik toch echt te continentaal.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *