“Always Moving Forward”

“Heel leuk hoor, jezelf ‘theoloog onderweg’ noemen, maar zit je eigenlijk niet gewoon de hele dag op een stoel naar je laptopscherm te staren?”

Mocht je weinig tijd hebben, dan is hier het korte antwoord op deze vraag: nee.

Dol op lopen

Toegegeven, een flink deel van mijn onderweg-bestaan speelt zich tegenwoordig af op min of meer comfortabele bankjes in blauw-gele treinen. Maar er is meer.

Ik ben namelijk dol op lopen. Voor een flinke dag hiken ben ik altijd te porren, maar omdat ik me tegenwoordig in het Nederlandse landschap stierlijk verveel ben ik me nu steeds meer aan het toeleggen op hardlopen. Daarbij geldt: hoe minder asfalt, hoe meer verschillende ondergronden, hoe hoger en hoe verder, hoe meer plezier. In goed Nederlands noemen ze dat ook wel trailrunning.

Pyramidetrail

Natuurlijk kom ik net kijken op dat gebied. In Engeland liep ik mijn eerste twee 10 kilometers en afgelopen weekend deed ik voor het eerst ook in Nederland mee aan een loop. De Pyramidetrail: 10,8 km met greppels, kuilen, bos en zand, en ergens halverwege een op en neertje op de trappen van de Pyramide van Austerlitz. Netto tijd? 58:49.

Het doel voor dit jaar is om via de 14 en de 16 km op te klimmen naar een halve marathon. Daar gaan wel wat uurtjes training in zitten. Voorlopig ben ik dus nog even onderweg. En daarna? Wie weet…

Blik vooruit

Eén van de motto’s van Hardmoors, de organisatie die in Noordoost Engeland veel trailruns organiseert, is Always Moving Forward. De vele trailrunners die zich inmiddels bij die Hardmoors familie aangesloten hebben, laten zich allemaal op hun eigen manier leiden door die lijfspreuk.

De een is bezig af te rekenen met zijn verleden, de ander zoekt eens wat anders dan de massale wegwedstrijden. Sommigen lopen toptijden, anderen finishen maar ternauwernood binnen de limiet. De een wordt aangemoedigd door zijn familie, de ander wordt thuis uitgelachen. Eén ding hebben al die mensen met elkaar gemeen: ze zijn onderweg, met de blik vooruit. Dat inspireert. Ik heb dat nodig, ik heb het lopen nodig, om niet te blijven hangen in gedane zaken en ingewikkeld scenariodenken. Dat kan nog genoeg als ik weer op een stoel naar mijn laptopscherm zit te staren.

Always Moving Forward. Ik hoop daar de komende tijd meer over te schrijven en ook mijn website daar wat meer op in te richten. Tijd om te gaan nu: mijn schoenen roepen.

Afbeeldingen: Jaap van den Broek
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *