Zegen te koop

Prediker 8:1-17

Geef de kerk 10% van je inkomsten en je wordt beloond met een dikke promotie. Zo werkt dat (niet).

Niet-goed-geld-terug

Een opvallend bericht over een Amerikaanse pastor: hij organiseert in zijn kerk een project waarbij kerkleden negentig dagen lang 10% van hun inkomsten aan de kerk geven. Op basis van Maleachi 3:10 durft hij een niet-goed-geld-terug-garantie te geven. De pastor belooft: “Omdat de Bijbel het geven van tienden koppelt aan een zegenvolle belofte, zullen we het bedrag teruggeven als de zegen uitblijft.”

Het schijnt dat NewSpring Church met deze actie in 2014 een slordige 60 miljoen dollar ophaalde. Waar ze dat geld aan besteedden vermeldt CIP niet, ik vul zelf maar even in dat het daar ook niet om gaat. Het gaat natuurlijk om het rendement dat de kerkleden uit die investering halen. Eén kerklid laat bijvoorbeeld weten dat zij werd beloond met promotie op haar werk. Kerkleden blij, pastor blij, God blij. Win-winsituatie, toch?

De hamburgerbakker en de zakenman

Bij dit soort berichten ben ik vaak op zoek naar de loser in het verhaal. De hamburgerbakker die die 10% niet kon missen, of de gewiekste zakenman die met dollartekens in de ogen fors investeerde en vervolgens een auto-ongeluk kreeg. Over die mensen lees je dan weer niets.

Dat vind ik gek, want in de Bijbel gaat het vaak juist over deze mensen. Over de pechvogels, de sukkels en de verschoppelingen. Mensen die niets te bieden hebben en die met lege handen staan. Mensen die vervolgens Gods gratis liefde leren kennen en die dan alsnog bij lange na niet uit de problemen zijn. Prediker zag het ook gebeuren.

Ik weet wel dat ze zeggen:
‘Het zal goed gaan met degenen die ontzag hebben voor God, juist omdat zij God vrezen.
13 De slechte mens daarentegen zal het slecht vergaan, hij leeft maar kort, als een schaduw,
juist omdat hij geen ontzag heeft voor God.’
14 Maar in de wereld doet zich de ongerijmdheid voor dat er rechtvaardigen zijn wie het vergaat als de slechte mensen
en slechte mensen wie het vergaat als de rechtvaardigen.
Ik zei: ook dat is ijdel.
(Prediker 8:12b-14, WV)

Jezus’ marktkraam

Hoeveel geld je weggeeft en aan welke doelen precies, dat moet iedereen volgens mij lekker zelf bepalen. Ik denk dat God het geweldig vindt als je goede dingen doet en ook je portemonnee betrekt in je geloofsleven. Maar maak er alsjeblieft geen rekensommetje van. Gods zegen heeft geen prijskaartje. Ik zie Jezus ook nog niet op de markt staan met zijn kraampje: “Zegen te koooop! Drie zegeningen voor maar honderd euro’s mevrouwtjeeee! Wie maakt me los?”

En mocht God een soort hemels businessmodel hebben waarin zegen en vloek onderhevig zijn aan formules, dan zitten daar variabelen in die naar ik vrees ook de slimste Amerikaanse pastor niet kan begrijpen.

16 Ik zocht naar wijsheid en naar de betekenis van de moeite die de mens zich op aarde getroost.
Zelfs als hij zich overdag en ’s nachts geen rust gunt,
17 dan nog, stelde ik vast, krijgt hij geen inzicht in het werk van God en in alles wat er gebeurt onder de zon.
Hoe hij zich ook inspant, tot inzicht komt hij niet.
Zelfs de wijze is daartoe niet in staat, ook al beweert hij van wel.
(Prediker 8:16-17, WV)

P.S. Mocht er in jouw kerk nog een nieuwe beamer nodig zijn, dan weet je nu wel hoe je die bij elkaar kunt crowdfunden. Je hebt het natuurlijk niet van mij…


Dit blog maakt deel uit van een serie over Prediker. Lees hier de andere delen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *