Zo’n dag als vandaag

Wanneer er een aanslag is gepleegd weet iedereen wel wat te zeggen, te schrijven of te delen – een tekening of een liedje, uit medeleven of als protest. Ik niet.

Afgestompt

Ik kan geen Imagine meer horen, geen gebouw in welke driekleur dan ook meer zien, geen spotprent meer bekijken en geen artikel meer lezen. Ik ben niet goed in collectieve rouw of gezamenlijk protest. Ik merk dat ik afgestompt raak – ik, die vaak zo geraakt kan worden door beelden en die maanden kan dromen van dat ene plaatje dat op mijn netvlies gebrand staat.

Ik zou kunnen schrijven over de vele moslimslachtoffers die IS maakt terwijl daar amper aandacht voor is in Westerse media. Ik zou vragen kunnen stellen over wat ‘onze manier van leven’ is, laat staan hoe we die zouden moeten verdedigen. Ik zou me kunnen afkeren van de christenen die roepen dat de eindtijd nu toch echt begonnen is.

Maar eigenlijk weet ik weinig zinnigs te melden, net als de vele media die maar nieuws en non-nieuws blijven spuien.

Een paar gebedjes

Een flinke maand geleden begon ik vol goede moed aan de veertigdagentijd onder het mom van ‘veertig dagen bidden’. Het plan werkt iets anders dan ik van tevoren had bedacht. Elke dag bewust bidden aan de hand van een Bijbeltekst lukt me niet, maar ik probeer wel elke dag de Bijbeltekst echt binnen te laten komen – al dan niet vergezeld van een gebed(je). Vaak past de tekst verrassend goed bij de gebeurtenissen en bezigheden van die dag. Dat geldt ook voor de verzen die voor gisteren en vandaag op het programma stonden.

Een paar korte gebedjes, meer heb ik niet te melden op zo’n dag als vandaag.


Dag 36 (22-3-2016): God van vrede, dank u dat u uw eigen zoon – dat u zichzelf – niet gespaard hebt en de weg van de nederigheid bent gegaan. Geef dat uw oproep blijft weerklinken: “Doe je zwaard weg.”

Dag 37 (23-3-2016): Koning Jezus, u hebt geen paleis nodig, geen grondgebied of grensbewaking. Dank u dat u uw dienaars niet oproept tot een aardse strijd. Vergeef hen die uw boodschap of de boodschap uit hun eigen heilige boek zo anders opvatten. Laat uw koninkrijk van vrede ook op deze wereld komen.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *