God in ons koude kikkerlandje

Moord! Brand! God heeft zich teruggetrokken uit Nederland!

Dat is zo’n beetje de strekking van de koppen en conclusies die ik voorbij zie komen naar aanleiding van het nieuwste ‘God in Nederland’-rapport. Ik begrijp de geschokte reacties die vanuit christelijk Nederland op het web verschijnen niet zo goed. Is er echt een tienjaarlijks onderzoek voor nodig om tot het inzicht te komen dat de kerkbanken steeds leger worden?

Zwart op wit

Want dat is waar velen zich toch wel het meest ongerust over maken na het zien van de tabelletjes: steeds minder mensen zijn lid van een kerk, steeds minder mensen bezoeken soms of regelmatig een kerkdienst, moraal wordt steeds meer los gezien van geloof in God, en steeds minder mensen noemen zichzelf ‘theïst’ (toelichting van de onderzoekers: “’theïsten’ geloven in een God die zich met ieder mens persoonlijk bezighoudt”).

Ik vind die uitkomsten eigenlijk niet zo verbazingwekkend. Natuurlijk is het wel even hard als zwart op wit wordt vastgesteld – we gaan er maar even van uit dat het onderzoek deugt – dat het geloven in een persoonlijke God en het deel uitmaken van een kerkelijke gemeenschap steeds impopulairder wordt in Nederland. Maar wie verder kijkt dan zijn eigen kerkbank zag deze resultaten allang aankomen.

Neus op de feiten

Je kunt aan dit soort onderzoeken allerlei conclusies hangen, van optimisme (“christenen floreren doorgaans meer als minderheid”) tot jammerklacht (“God in Nederland leest als rouwkaart van het geloof”). Ik leer vooral iets van de schok die door christelijk Nederland gaat nu de harde cijfers weer eens op tafel liggen. Blijkbaar hebben wij, exotische christenen in Nederland, het nodig om met enige regelmaat met de neus op de feiten gedrukt te worden. Blijkbaar hebben wij lang niet altijd door hoeveel mensen in alle stilte voor de laatste keer wat kleingeld in de collecte bij de uitgang stoppen.

Alle soorten partijen en verenigingen hebben te maken met het gegeven dat mensen steeds minder geneigd zijn om zich te (ver)binden aan een groter geheel. Maar de kerk heeft inmiddels zo’n 2000 jaar ervaring. Ze heeft wel ergere dingen overleefd dan de zoveelste individualiseringsgolf. Schreeuw moord en brand en doe vooral je voordeel met tienjaarlijkse grafieken en tabellen, maar God verdwijnt echt niet zomaar uit ons koude kikkerlandje.

Afbeelding: Evangelische Omroep

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *