Veertig dagen bidden

Vorig jaar beleefde ik een veertigdagentijd die je het best zou kunnen omschrijven als… ijverig. Dit jaar ga ik het anders doen.

(Natuurlijk is het resultaat van mijn inspanningen van vorig jaar ook dit jaar weer goed te gebruiken als voorbereiding op het Paasfeest. Dus mocht je nog een leidraad zoeken voor de komende veertigdagentijd: kijk hier eens.)

Bedankt-voor-deezzzzzz

Vorig jaar was ik in de veertigdagentijd vooral druk met nadenken, uitpluizen en opschrijven. Dit jaar wil ik het over een andere boeg gooien: ik ga veertig dagen bidden. Voor veel mensen is dat misschien iets vanzelfsprekends, maar voor mij niet. Op de meeste dagen kom ik niet veel verder dan anderhalf gebed voor en na het eten, een schietgebedje als ik bijna onderuitga met de fiets en een wegstervend bedankt-voor-deze-dag terwijl ik al half in slaap gevallen ben.

En dat terwijl ik al eerder heb ervaren hoe waardevol het kan zijn om bewust je gedachten vrij te maken voor echt contact met God. Kijk, tijd vrijmaken voor God vind ik niet zo’n punt, ijverig aan de slag gaan voor God vind ik ook te doen, maar een plekje leegruimen in mijn gedachten is nog niet zo eenvoudig.

Zaligmakende linkjes

Laatst las ik een artikel voor mensen zoals ik: 7 Ways to Fight Distraction in Prayer. Ik ben wat sceptisch geworden over dit soort zaligmakende lijstjes met een hoog marketinggehalte (“Kijk snel, punt 5 herkent iedereen!”, “Tag je vrienden die altijd punt 4 doen!”), maar ik kon mijn nieuwsgierigheid deze keer toch niet bedwingen.

Wat bleek: eigenlijk is dit lijstje zo gek nog niet. Daarom heb ik besloten dat ik gewoon bij het begin ga beginnen. Punt 1 is namelijk Pray with Scripture – bidden aan de hand van de Bijbel. Toen ik een paar jaar geleden een week in stilte doorbracht in Taizé heb ik gemerkt dat dat helpt. Het gaat mij niet zozeer om het overnemen van gebeden van Bijbelse figuren, maar meer om het reageren op iets wat God in de Bijbel tegen ons, tegen mij zegt. Het helpt mij om bidden meer te gaan zien als een gesprek in plaats van als een monoloog tegen wat net zo goed een koffiemok, een bonsaiboompje of het universum zou kunnen zijn.

Bidden met de Bijbel

Dat ga ik dus doen, deze veertigdagentijd: bidden met de Bijbel. Ik neem één evangelie en ga gewoon lezen wat Jezus zegt. Elke dag een uitspraak, gesprek of verhaal van Jezus om in gebed op te reageren. Ik vermoed dat het dan zomaar zou kunnen gebeuren dat ik vanzelf bij het verhaal van Pasen uitkom.

Of het echt gaat lukken om op die manier elke dag een plekje leeg te ruimen in mijn gedachten, dat zal de tijd uitwijzen. Ik ga het in ieder geval proberen.

Meedoen

Wil je meedoen? Ik plaats vanaf Aswoensdag (10 februari) elke dag een stukje uit de Bijbel op mijn Facebookpagina. Als je die liket (dat kan ook ergens naast/ onder dit blog) en eventueel ook de meldingen aanzet, dan krijg je op die manier vanzelf elke dag een tekstje voor je neus waar je die dag je gedachten over kan laten gaan en/ of over kan bidden. Ik probeer ook per week een blog te plaatsen waar ze alvast in staan, zodat de mensen die aan social-media-vasten doen niets tekort komen. Dat doe ik dan natuurlijk in lijstjesvorm, dus vergeet vooral niet je vrienden te taggen…

UPDATE: voor de niet-Facebookers zijn de Bijbelteksten op deze pagina te volgen.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *