De vrouwelijke psyche

Prediker 7:23-28

Het is algemeen bekend dat vrouwen er niet altijd even goed vanaf komen als het gaat om gelijke rechten. Meestal denkt men dan algauw aan de katholieke kerk of de islam, maar heb je ook wel eens in het woordenboek gekeken?

Hondsdolle feministen

In Groot-Brittannië is een heuse rel ontstaan rond Oxford Dictionaries omdat een aantal voorbeeldzinnen in dat woordenboek nogal seksistisch zou zijn. Zo wordt bij het woord ‘rabid’ als voorbeeld ‘a rabid feminist’ gegeven. Een dolle – of zelfs hondsdolle, van rabiës – feminist dus. Of het voorbeeld bij ‘nagging’ (zeurend): ‘a nagging wife’. Je zal maar getrouwd zijn met een hondsdolle feminist die ook nog zeurt – ben je mooi klaar mee.

Dinsdag las ik bovendien een verontrustend bericht in de krant (zie hiernaast, Trouw 25-1-2016). Een beetje voorlichting kan vast geen kwaad, maar om asielzoekers nou de mythe af te gaan leren dat als een vrouw zich sexy kleedt ze daarmee niet om seks vraagt? Als deze mythe al bestaat, dan kun je die misschien juist maar beter overeind laten – denk ik dan. Anders vraag je natuurlijk om problemen waar geen enkele spray tegen opgewassen is. Taal is soms een lastig ding, zelfs al zou je een niet-seksistisch woordenboek bij de hand hebben.

Vrouwelijke valstrik

Tot overmaat van ramp lijkt Prediker ook al niets te begrijpen van de waarde van de vrouw:

25 Ik heb met heel mijn hart kennis gezocht en alles wat er is heb ik proberen te doorgronden. Ik heb wijsheid gezocht en wilde tot een slotsom komen; van het kwaad heb ik de dwaasheid willen kennen, van de dwaasheden de waanzin. 26 En wat ik vind is altijd weer een vrouw die bitterder dan de dood is, die een valstrik is. Haar hart is een klapnet en haar handen zijn ketenen. Een mens die God behaagt zal aan haar ontsnappen, maar een zondaar laat zich door haar strikken.
(Prediker 7:25-26)

Vrouwen zijn dus een soort hondsdolle monsters die zich zo sexy mogelijk kleden om de man vervolgens in de val te lokken en te vermorzelen?

Gelukkig heeft Prediker het niet over alle vrouwen. Misschien heeft hij van alles geprobeerd en is hij niet zo gelukkig geweest in de liefde (Prediker 2:8)? In ieder geval maakt hij duidelijk dat hij in zijn zoektocht niet bepaald uitkwam bij een lieftallige levensgezel die hem het leven wat makkelijker maakte. Het soort vrouw dat Prediker beschrijft lijkt nogal op de ‘verleidster’ die ook in Spreuken meerdere keren naar voren komt:

27 Want een hoer is een valkuil,
een lichtzinnige vrouw een nauwe put.
28 Ze legt hinderlagen als een rover,
door haar neemt ontrouw toe.
(Spreuken 23:27-28)

Slinkse vrouwen

De Bijbel wordt nog wel eens gezien als een vrouwonvriendelijk mannenboek. Bijbelverhalen gaan vaak over een samenleving waarin mannen de dienst uitmaken en soms voelen mensen zich daardoor aangemoedigd om dat ook anno nu na te streven. Ik vind de Bijbel af en toe ook wel een mannenboek, maar dan op een andere manier. Neem bovenstaande stukjes, en ook alle andere delen van Spreuken die waarschuwingen tegen slinkse vrouwen bevatten (bijvoorbeeld Spreuken 5 t/m 7). Het feit dat mannen zo uitdrukkelijk en zo vaak gewaarschuwd moeten worden tegen ‘vreemde vrouwen’, dat lijkt wat mij betreft vooral iets te zeggen over het inschattingsvermogen en de wilskracht die verondersteld worden bij mannen.

Niet om mannen nu de grond in te praten hoor, dat zou wel erg goedkoop zijn. De waarschuwingen die zowel in Spreuken als in Prediker naar voren komen gelden natuurlijk net zo goed andersom: vrouwen moeten ook oppassen voor foute mannen en Second Love-achtige praktijken. Maar toch, het staat er echt op deze manier. Mannen, pas dus op voor overstekend vrouwvolk – je weet maar nooit wat die wezens van plan zijn. Misschien is het Britse woordenboek dat het nu zo zwaar te verduren heeft wel samengesteld door een man die zich dat maar al te goed realiseerde. Bij ‘psyche’ staat namelijk als voorbeeldzin: ‘I will never really fathom the female psyche’.


Dit blog maakt deel uit van een serie over Prediker. Lees hier de andere delen.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail