‘Zware gelovigen’

De laatste tijd reis ik nogal wat heen en weer met de trein tussen het pittoreske Enkhuizen en de plekken ‘waar het gebeurt’. Het duurt even voordat je op die plekken bent, maar daardoor vang je soms onderweg wel net een boeiend gesprek op. Over ‘zware gelovigen’ bijvoorbeeld.

Ergens in de buurt van Hoorn stappen twee meisjes in. Pubers, smartphone stevig verankerd in de hand, handtas die kreunend dienstdoet als schooltas nonchalant aan de arm gehangen. Ze raken verwikkeld in een druk gesprek over een vriendin van hen, die ‘stiekem’ een vriend blijkt te hebben.

Ja ze hebben nu al een jaar iets van een soort van relatie ofzo joh, maar haar ouders hebben hem nog nooit gezien.

– Maar dat kan toch niet man, daar komen ze toch vanzelf achter?

Zij woont natuurlijk in Amsterdam hè, en die ouders in f*cking Limburg daar ergens.

– Dus die weten het echt niet? Dan zijn ze toch ook gewoon dom of niet dan.

Ja joh, maar haar ouders zijn zware gelovigen en alles. Die weten toch niks. Maar dan kan je echt niet opeens een vriend hebben hoor. Dus ze moet het wel geheim houden.

– Huh, maar in Limburg zijn ze niet zo erg dacht ik toch?

Echt wel joh, zij wel, al die zware gelovige shit. En dit zijn van die dat je de hele tijd naar de kerk moet en bidden en al die dingen, echt zo niet chill.

– Dat zou je ook niet denken als je haar zo ziet, zij is dan nog best normaal geworden eigenlijk.

Ja maar met die ouders, die zijn echt zo diep christelijk joh, als je een vriend hebt dan worden ze gelijk superboos man. Mag niet van de Bijbel natuurlijk dan hè.

– Oja met al die regeltjes uit het stenen tijdperk. Van eerst trouwen en dan pas een vriend, echt wat een bullshit allemaal.

Dames en heren, we naderen station Amsterdam Sloterdijk.

Soms zou je bijna ex pres een stukje langer meerijden. Zo’n gewichtig geloof, daar raak je niet zomaar over uitgepraat. Misschien is een godsdienstlesje hier of daar zo gek nog niet?

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *