Rust

Prediker 7:8-10

Beste workaholics, (hyper)actievelingen, stresskippen, avonturiers en anderen die leven op adrenaline. Prediker heeft een boodschap voor jullie.

8 Beter de voltooiing van de dingen dan dat ze beginnen, beter geduld dan ongeduld. 9 Heb een lange adem en beheers je rusteloosheid, want rusteloosheid heerst in het hart van de dwazen. 10 En vraag jezelf niet af waarom het vroeger beter was dan nu. Het getuigt van weinig wijsheid als je daarnaar vraagt.
(Prediker 7:8-10)

Frustrerende eenvoud

Prediker gaat voor voltooiing, geduldig afmaken waar je mee begonnen bent, rustig doorgaan, je niet gek laten maken, leven in het heden en niet blijven hangen in ‘vroeger was alles beter’. Eigenlijk allemaal heel logisch dus. Soms vind ik dat Prediker alles wel erg ingewikkeld maakt, maar hier is zijn wijsheid juist verrassend begrijpelijk en eenvoudig – bijna zo eenvoudig dat het frustrerend is.

Neem bijvoorbeeld de tekst die ik nu schrijf. Die bedacht ik niet tijdens één of ander zen-momentje, maar terwijl ik driftig lag te woelen omdat de slaap niet wilde komen. Pas na een uurtje of wat zie ik dan zelf de ironie: terwijl ik verstrikt raak in mijn dekens en mijn hersens minstens vijfentwintig dagen vooruit en achteruit laat denken, broed ik midden in de nacht volop associaties uit bij de wijze raad “beheers je rusteloosheid, want rusteloosheid heerst in het hart van de dwazen”.

Kom tot rust

Geduld hebben, rust vinden, leven in het nu – het klinkt zo gemoedelijk, maar de realiteit is vaak toch iets minder vredig. Daarom: pak een kop thee of koffie, zet het onderstaande nummer aan en kom even tot rust bij de teksten en beelden-uit-eigen-archief die mij in mijn ultieme rusteloosheid voor de geest kwamen.

1 Zo werden de hemel en de aarde in al hun rijkdom voltooid. 2 Op de zevende dag had God zijn werk voltooid, op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had. 3 God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte hij van heel zijn scheppingswerk.
(Genesis 2:1-3)

6 Wat ben je bedroefd, mijn ziel,
en onrustig in mij.
Vestig je hoop op God,
eens zal ik hem weer loven,
mijn God die mij ziet en redt.
(Psalm 42:6)

SAM_3034

6 Zoek rust, mijn ziel, bij God alleen,
van hem blijf ik alles verwachten.
(Psalm 62:6)

2 Nee, ik ben stil geworden,
ik heb mijn ziel tot rust gebracht.
Als een kind op de arm van zijn moeder,
als een kind is mijn ziel in mij.
(Psalm 131:2)

SAM_3363

15 Dit zei God, de HEER,
de Heilige van Israël:
‘In rust en inkeer ligt jullie redding,
in geduld en vertrouwen ligt jullie kracht.’
(Jesaja 30:15)

28 Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. 29 Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, 30 want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’
(Matteüs 11:28)

SAM_2109.1

27 Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.
(Johannes 14:27)

6 Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. 7 Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
(Filippenzen 4:6-7)

SAM_2742


Dit blog maakt deel uit van een serie over Prediker. Lees hier de andere delen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *