ikgavoortrouw.nl (2)

Een aantal maanden geleden schreef ik er al over: de billboards die de SGP langs de snelweg wilde gaan plaatsen om huwelijkstrouw te promoten en overspel tegen te gaan. Ik schreef dat de drie ontwerpen wat mij betreft allemaal een te hoog Terdege-gehalte hadden, maar bij nader inzien is het winnende ontwerp zo gek nog niet.

Inmiddels zijn ze er dan echt: de billboards van de SGP-campagne ‘Ik ga voor trouw’. Door middel van crowdfunding werd er ruim €100.000 ingezameld voor het project. Dat kan twee dingen betekenen: er zijn bijzonder veel mensen die zich betrokken voelen bij het idee achter de campagne, of het handjevol mensen dat zich betrokken voelt is bijzonder rijk.

Het winnende ontwerp

Hoe dan ook, dit is het ontwerp dat uiteindelijk de reclamemasten heeft gehaald:

SGP-128-2

Als je moraliserend bezig bent dan ontkom je volgens mij niet aan een ietwat suffig imago. Maar ondanks dat heeft juist dit ontwerp toch wel een heel sterke boodschap, zo realiseer ik me nu. De titel ‘Overspel – Het familiespel met alleen maar verliezers’ legt namelijk precies de vinger op de zere plek: de drang om te winnen.

Winnen als hoogste doel

Ik denk niet zozeer dat vreemdgaan door veel mensen als een spel gezien wordt, maar ik denk wel dat het in onze samenleving en ook in relaties steeds meer gaat om winnen. Je mag geen loser zijn: je moet voor jouw belangen opkomen, je moet ervoor zorgen dat jij niets tekort komt, je moet ervoor zorgen dat jij aan je trekken komt. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Jij moet jezelf gelukkig maken, dat kan niemand anders voor je doen. Stilstand is achteruitgang, geven gaat niet zonder nemen, afhankelijkheid is een scheldwoord, kwetsbaarheden zijn er om weg te poetsen.

En daar gaat het volgens mij vaak mis. In een wereld waar winnen het hoogste doel is wordt het op een gegeven moment ieder voor zich. Als je een loser dreigt te worden, dan is dat dus ook een probleem dat jij zelf moet zien op te lossen. Daarmee verandert een huwelijk van dubbelspel in enkelspel, en een gezin van een teamsport in een individuele sport. De essentie, het samen ergens voor gaan, verdwijnt en daardoor zijn er inderdaad alleen maar verliezers.

Je eigen winst op een zijspoor

Vandaag is het ‘Dag van de Scheiding’. Ik ontken niet dat er heel goede redenen kunnen zijn om van iemand te willen scheiden en het is een groot goed dat er in Nederland manieren zijn om dat op een fatsoenlijke manier te doen. Maar als één op de drie huwelijken in een scheiding uitmondt, dan is er volgens mij toch echt een probleem.

In mijn omgeving zie ik hoe goed het kan zijn om soms eens niet voor de winst te gaan. Noem het dom, slap of hopeloos idealistisch, maar ik vind het zo gek nog niet om je eigen winst op een zijspoor te durven zetten. Als jij je inzet voor de winst van de ander, dan eindig je in ieder geval nooit met alleen maar verliezers.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 thoughts on “ikgavoortrouw.nl (2)”

  1. Ik snap je verhaal, ben het ook helemaal met je eens, maar de poster….hier wordt een huwelijk toch wel erg neer gezet als een spelletje…voor de oppervlakkige kijker…de uitleg die jij erbij geeft ziet niet iedereen op het eerste gezicht…denk ik. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *