Levensgenieters

Prediker 6:1-12

Christenen – dat zijn toch van die mensen die altijd volop van het leven genieten? Die het er flink van nemen, die met elk vezeltje van hun lichaam gelukkig zijn?

Een extra koekje

Als het aan Prediker ligt wel. Hij kan zich bijna niets ellendigers voorstellen dan een mens die hard werkt, die alles heeft wat zijn hartje begeert, en die daar vervolgens niet van kan genieten.

7 Al het gezwoeg dient ertoe dat de mens zijn buik vult, maar zijn verlangens blijven onvervuld. 8 Welk voordeel heeft de wijze vergeleken met de dwaas, wat is het voordeel voor de arme dat hij inzicht in het leven heeft? 9 Het is beter te genieten van iets tastbaars dan te grijpen naar iets onbereikbaars. Ook dat is niets dan lucht en najagen van wind.
(Prediker 6:7-9)

Ik kon me soms flink ergeren aan mensen die alles als een cadeaúúútje zien en dat dan ook op zo’n verrukte toon uitroepen. Een stoplicht dat op groen springt, een kwartier zon op een miezerige dag, een korte rij voor de kassa in de supermarkt, een extra koekje bij de thee, allemaal redenen om uit te roepen dat de dag vol zit met cadeaúúútjes. Kom op, dacht ik dan, ga eens van iets echts genieten. Zoek iets wat de moeite waard is.

Nu ik in Engeland woon is die ergernis verdwenen. Als mensen iets echt bijzonder geweldig vinden, dan zeggen ze dat het decent of not bad is – quite alright, can’t complain. Kom op, denk ik dan, ga eens een beetje genieten. Wat enthousiasme kan geen kwaad, hoor.

Het zien der ogen

Ik denk dat Prediker een voorkeur zou hebben voor de cadeautjes-types. Als je nooit klaar bent met verlangen naar méér en als je niet kunt genieten van alle rijkdom die je gekregen hebt, zo zegt hij, dan had je nog beter helemaal niet geboren kunnen worden (6:1-6).

Dat is nogal wat. Toch heeft Prediker volgens mij wel een punt. Als je kunt genieten van de kleine dingen van elke dag, dan is dat duizend keer meer waard dan veel spullen hebben maar er niet van kunnen genieten. Als je vers 9 in een iets oudere vertaling leest, dan wordt nog duidelijker welk punt Prediker wil maken:

Beter is het zien der ogen dan het jagen der begeerte.
(Prediker 6:9, NBG ’51)

Bij de groenteboer op de hoek

Je hoeft niet alles te hebben om te kunnen genieten. Kijken kost niets. Als je altijd gericht bent op hebben, dan blijf je altijd doorjagen. Er zal namelijk altijd een betere iPhone komen, een nieuwe collectie schoenen of een hogere spaarrente bij een andere bank. Maar als je je ogen goed de kost geeft en ze traint in het zien van al het moois om je heen, dan hoef je niet tijdens het genieten alweer bezig te zijn met je volgende aanwinst.

Die mensen die overal cadeaúúútjes in zien, dat zijn dus eigenlijk de ware levensgenieters. Ze genieten van het leven van alledag, en daarmee genieten ze juist wel degelijk van iets echts. Sterker nog: schijnbaar onbenullige geluksmomentjes in je eigen achtertuin of bij de groenteboer op de hoek zijn misschien wel echter dan geregisseerd geluk dat met geld te koop is. Die schijnbaar onbenullige levensgenieters, dat zijn dus de mensen van wie Prediker hoog opgeeft: mensen die zich realiseren dat alles hen gegeven wordt en die er ook nog eens van weten te genieten.

Misschien zouden christenen zich dus toch af en toe wat minder bezig moeten houden met wetjes en regeltjes en wat meer hun ogen de kost (durven) geven. Geniet van dingen die mooi, goed, fijn of lekker zijn zonder alles in te delen in ‘goed’ of ‘fout’. Geniet, en zie dat het goed is – noem het voor mijn part een cadeautje.

SAM_2943


Dit blog maakt deel uit van een serie over Prediker. Lees hier de andere delen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

1 thought on “Levensgenieters”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *