Generatie [?]

Prediker 4:13-16

Volgens mij behoor ik tot generatie Y. Misschien randje Z, of ben ik daar alweer te oud voor? Ik verdwaal in alle benamingen die de verschillende generaties toebedeeld krijgen. En behoor je als je na een bepaald jaar geboren bent echt ineens tot een compleet ander soort mensen? Vlak na de Tweede Wereldoorlog kreeg je de babyboomers, vervolgens generatie X en daarna volgden Y en Z elkaar vrij snel op. Zoiets is het volgens mij.

Wat een genot

Elke generatie pakt het weer anders aan. De babyboomers waren een beetje hippie-achtig met hun naoorlogse protestideeën, hun idealistische geneuzel en hun zogenaamde zelfontplooiing. En generatie (ni)X, tja, die keek juist niet veel verder dan huisje-boompje-beestje, je eigen hachje redden en hopen dat je erbij hoort.

Nee, dan ‘mijn’ generatie. Wij zijn eraan gewend om 24 uur per dag, 7 dagen per week informatie te verwerken en daardoor zijn we ons heel bewust van wat er in onze omgeving gebeurt. Ook zijn we initiatiefrijk en besluitvaardig, we kunnen snel schakelen en we zijn geboren netwerkers. Eén risicootje: mijn generatie is nogal gevoelig voor burnouts en heeft daarom wel wat behoefte aan duidelijke kaders en terugkoppeling. Feedback is het toverwoord. Het is maar dat je het weet. (Bron 1, Bron 2)

Onze (groot)ouders en leidinggevenden begrijpen daar vaak juist niets van, want die zijn jaloers op het vrijgevochten leventje dat wij leiden. Nou, wat een genot – veel van mijn leeftijdsgenoten verzuchten juist vaak dat ze graag gewoon van iemand zouden horen wat ze moeten doen. Dan weet je wat de bedoeling is, wanneer je klaar bent en wanneer het goed is.

pastEX_whatshouldido

De cirkel is rond

Het gevolg: de volgende generatie zal waarschijnlijk weer meer sturing en grenzen meekrijgen, waardoor je over tientallen jaren juist weer een beweging krijgt van mensen die zich willen losmaken van de kaders die hen opgelegd worden. Voilà, de cirkel is rond.

Prediker zei het in zijn eerste hoofdstuk al: rivieren stromen naar zee, het water verdampt, de regen komt neer in de rivier en het begint weer van voor af aan. Generaties komen en generaties gaan, en uiteindelijk komen we altijd weer terug op hetzelfde punt. “De vroegere generaties zijn vergeten, en ook de komende zullen weer worden vergeten.” (Prediker 1:11) In hoofdstuk 4 licht hij datzelfde principe nog wat verder toe:

14 Er was een jongen die gevangenzat, maar vrijkwam om een oude koning op te volgen. En dat terwijl hij in diens rijk als een onbeduidend iemand was geboren. 15 Ik zag dat iedereen hem volgde. Al het volk onder de zon liep die jongen achterna die in opstand kwam tegen de oude koning. 16 Er kwam geen einde aan de stoet van zijn bewonderaars. Maar later zal er niemand zijn die nog een goed woord voor hem overheeft. Je ziet, ook dit is niets dan lucht en najagen van wind.
(Prediker 4:14-16)

Lang leve de koning!

Ooit werd ook die dwaze, oude koning door zijn onderdanen geroemd als de ideale machthebber. Maar op een gegeven moment komt er behoefte aan iets nieuws – een nieuw ideaal, een nieuw persoon om op een voetstuk te plaatsen. De onbeduidende, wijze jongen is geknipt voor die baan. De koning is dood, lang leve de koning! Maar later zal blijken dat ook deze jongen zo zijn eigenaardigheden en minpunten heeft. Veel bewonderaars haken af en men gaat op zoek naar weer een nieuw ideaalplaatje.

Prediker hecht niet per se een waardeoordeel aan al die terugkerende golfbewegingen. Hij stelt vooral gewoon vast dat elke golfbeweging uiteindelijk weer zal moeten plaatsmaken voor de volgende. Het is lucht en najagen van wind – het is niet verkeerd, maar het is ongrijpbaar en veranderlijk.

Swipende baby’s

Uiteindelijk kijkt iedere generatie een beetje meewarig naar de generaties die voor en na haar kwamen. Wat hebben we het allemaal zwaar, maar wat zijn we ondertussen ook trots op onze lichting. ‘Mijn’ generatie weet namelijk tenminste nog hoe het leven zonder internet was, maar kan tegelijkertijd mét internet ook prima uit de voeten. We raken soms de weg kwijt in alle keuzemogelijkheden, maar we weten tenminste wel hoe het is om echt zelf je leven in te delen. Nou, dan die generatie na ons. Geboren met een iPad in de hand, eerder in staat tot swipen dan tot lopen. Wat daar dan weer van terecht moet komen…gener_gap-wzpiuh


Dit blog maakt deel uit van een serie over Prediker. Lees hier de andere delen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Generatie [?]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *