100% Jesus

Over een paar weken houdt onze kerk een missionair weekend onder de noemer ‘Love Saltburn’. Slim, want als je de speciaal ontworpen flyer voor het eerst in je handen krijgt zie je niet direct dat het gaat om iets wat met de kerk te maken heeft. Het lijkt eerder te gaan om een soort gezellig weekend met allerlei activiteiten om te vieren dat we in een mooi dorp met een fijn gemeenschapsgevoel wonen.

Verborgen agenda

SAM_2705Ook de activiteiten zelf wekken niet gelijk de indruk dat er sprake is van zieltjes winnen: een quiz night, een ontbijt speciaal voor mannen (benieuwd wat daar dan precies op tafel komt), kinderactiviteiten in en rond een grote dubbeldekker en een Victoriaanse tour door Saltburn, compleet met tea party. Als gemeentelid weet je dat er bij elk evenement ook nog iemand zal zijn die wat vertelt over Jezus en over zijn/ haar eigen getuigenis, maar de flyer vermeldt: “Love Saltburn weekend is an opportunity for our community to come together and enjoy the summer.”

Het voelt een beetje als een verborgen agenda en misschien is het dat ook wel. Je moet even doorlezen om erachter te komen wat het achterliggende doel is. Dan is het overigens ook wel duidelijk, hoor: de binnenflappen nodigen je niet voor niets nadrukkelijk uit om deel te nemen aan de ‘BASIC course’ (een soort Alpha-cursus).

Neymar en zijn hoofdband

Nee, neem dan Neymar. Zit je op je zaterdagavond rustig de finale van de Champions League te kijken, loopt er na afloop opeens een voetballer rond met een niet te missen hoofdband waarop ‘100% Jesus’ staat.

Neymar

Zelf ben ik altijd vrij sceptisch over sporters die bidden voor wedstrijden, die al kruisjes slaand het veld betreden en die theatraal met gevouwen handen naar boven staren na een doelpunt. Natuurlijk mag/ moet je al je wensen bij God kenbaar maken en hem voor alles danken (o.a. Filippenzen 4:6), maar ik kan me op de een of andere manier moeilijk een voorstelling maken van een God die zich actief bezighoudt met voetbaluitslagen. Helemaal als beide teams evenveel kruisjes slaan – wordt het dan gelijkspel?

Tegelijk doen die voetballers het toch maar. Ze maken toch maar mooi de keuze om zonder gêne een vleugje religie mee te nemen het stadion in. En daarmee bereiken ze miljoenen mensen over de hele wereld.

Verschillende manieren

Wat Neymar precies bedoelde met zijn ‘100% Jesus’ is mij niet helemaal duidelijk – denkt hij dat hij zelf 100% Jezus is, gelooft hij voor 100% in Jezus, geeft hij voor Jezus 100%, is hij van mening dat Jezus helemaal 100% in orde is, …? Hoe dan ook: Neymar en consorten pakken het heel anders aan dan onze kerk met de ‘Love Saltburn’ campagne. Geen flyers met een dubbele bodem, geen lokkertjes, maar gewoon een korte en krachtige boodschap die in één klap een miljoenenpubliek bereikt.

Toch valt dat niet bij iedereen in goede aarde. De evangelisatie-actie van Neymar oogstte naast waardering ook ergernis. Daarom is het juist goed dat mensen en organisaties op verschillende manieren proberen om iets van Jezus te laten zien. Onze kerk doet dat deze keer door te beantwoorden aan het gemeenschapsgevoel in ons dorp en door het te presteren om elke activiteit op de een of andere manier in verband te brengen met eten (dat moet toch mensen trekken).

On a mission from God

Dubbele agenda of niet, ik vind het nog niet zo’n gek idee om missionair bezig te zijn en tegelijk van de zomer te genieten. Daarom bezorg ik in onze wijk braaf de flyers, me sterk afvragend hoe ik een christelijk tintje mee kan geven aan dit nogal onbeduidende klusje. De echte missionaire natuurtalenten zouden de flyers persoonlijk overhandigen en daarbij niet schromen om iets te vertellen over het goede nieuws. Maar ja, ik heb vooral het talent ontvangen van zoveel mogelijk brievenbussen per uur bedienen.

Het minste wat ik kan doen is de tuinhekjes netjes achter me dicht doen, vriendelijk lachen en geen huizen overslaan, zelfs niet als ik verontrustende bordjes met ‘Beware of the dog’ tegenkom en het geblaf al dichterbij hoor komen. Dan komt het ware I’m on a mission from God-gevoel toch wel bovendrijven. Ik weet alleen niet of Jezus dat bedoelde toen hij zei “Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend.” (Marcus 16:15) Misschien moet ik de volgende keer toch ook maar gewoon zo’n hoofdband omdoen.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 thoughts on “100% Jesus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *