ikgavoortrouw.nl

Update september 2015: klik hier voor mijn meest recente blog over de ikgavoortrouw-campagne van de SGP.

Terwijl ik me gisteren nietsvermoedend voorbereidde op een avondje Eurovisie – mijn jaarlijkse guilty pleasure – werd er in De Wereld Draait Door een pittige discussie gevoerd door Kees van der Staaij en Prem Radhakishun. Het onderwerp: overspel.

Domme mannen en onderdrukte vrouwen

De SGP is namelijk van plan om rond de zomer op verschillende plaatsen in Nederland billboards te plaatsen om liefde en trouw te promoten/ om een tegengeluid te bieden aan reclames voor overspel. Een prima streven, zo zou je denken. Maar Prem dacht daar anders over: hij hield min of meer een pleidooi tegen trouw. Dat hij niet zoveel moet hebben van christenen – “mensen die een tweeduizend jaar oud boek als het woord van God nemen terwijl het door domme mannen geschreven is om vrouwen te onderdrukken” – is inmiddels wel bekend, maar gisteren kreeg ook het begrip ‘trouw’ een plekje op zijn blacklist.

Ten minste, trouw die moeite kost. Van der Staaij koppelt trouw aan woorden als knokken, je best doen en investeren. Hij ziet het ja-woord als iets waar je niet lichtzinnig mee om moet gaan: niet “alles is spannend, alles moet kunnen” maar telkens weer jezelf herinneren aan de belofte die je hebt gedaan. Prem daarentegen houdt er een iets andere definitie op na. “Trouw is dat je tegen elkaar zegt: we houden van elkaar, we proberen er het beste van te maken en het zal af en toe misgaan en we zien het wel. En al die hoge woorden en normen, dat legt zoveel druk.”

De gewone Nederlander

De meest interessante persoon in deze hele discussie is Marc-Marie Huijbregts. Als tafelheer is hij niet direct hoofddeelnemer aan de discussie, maar hij vertegenwoordigt wel perfect de gewone Nederlander die straks op de A1 in de file staat met een billboard voor zijn neus. In de loop van de discussie zie je zijn houding veranderen. Lange tijd kan hij meegaan met Prem, want Marc-Marie is het roerend met hem eens dat het beter is om uit een slecht huwelijk te stappen dan eindeloos door te modderen en daarmee juist eventuele kinderen te beschadigen.

Maar zodra Kees van der Staaij toegeeft dat het in sommige gevallen – “situaties waarin alles al in scherven ligt” – inderdaad beter is als mensen uit elkaar gaan, ontstaat er een keerpunt. Van der Staaij ziet overspel als een oorzaak van scheidingen waar dus iets aan gedaan kan worden, terwijl Prem overspel ziet als een logisch gevolg van een toch al niet al te beste relatie. Van der Staaij wil daarom trouw promoten, terwijl Prem juist vrije liefde – vooral: vrije seks, want je moet als mens wel aan je trekken komen – belangrijk vindt. Hier kan Marc-Marie niet langer met Prems ideeën meegaan. Hij ziet trouw dan toch als een doel dat meer de moeite waard is. “Omdat trouw dieper is, en trouw duurt langer en verbindt meer.”

Het moet wel leuk blijven

Ik denk dat veel mensen tot op zekere hoogte zouden kiezen voor de gedachtegang van Prem: het moet allemaal wel leuk blijven, als man en vrouw beiden akkoord zijn met overspel moeten we niet moralistisch gaan doen, laat iedereen doen wat hij zelf wil. Maar vervolgens illustreert Prem keurig wat de gevolgen daarvan zijn: relaties worden oppervlakkig, trouw wordt een hol begrip, lust worden leidend. Een huwelijksgelofte zou er dan ongeveer zo uitzien:

Beloven jullie elkaar lief te hebben en trouw te zijn in de lente en de zomer, elkaar bij te staan in goede dagen, in rijkdom en gezondheid, tot de dood jullie scheidt?

Dan ben je toch beter af in de ‘trouw en liefde’-hoek van de SGP. Knokken en je best doen klinkt niet altijd even gezellig, maar het is wel het meest realistische beeld. Want soms komen er nu eenmaal herfst en winter, kwade dagen en al dat soort dingen. Dan is het best fijn als er hoge woorden en normen zijn waar je aan vast kunt houden, juist als alle vlinders, bloemetjes en bijtjes even heel ver weg lijken. Daar komt de redenering van Marc-Marie om de hoek kijken: trouw is inderdaad dieper, duurt langer en verbindt meer.

Stemmen

Maar het ging dus om die billboards. Op www.ikgavoortrouw.nl kun je stemmen op het billboard dat jij het liefst langs de snelweg zou zien staan. Ik kan niet kiezen – voor mij hebben ze allemaal een te hoog Terdege-gehalte. Toch reken ik mij in dit geval tot het SGP-kamp, ongeacht het plaatje. Laat die billboards maar komen, ik ga voor trouw.

csm_Overspel_2da45b23a2

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

2 thoughts on “ikgavoortrouw.nl”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *