Terugblik

Veertigdagentijd – week O nee, wacht, hoi. Het is klaar! Het Paasfeest is alweer lang en breed achter de rug en ik heb ineens tijd over. Pasen kwam dit jaar geen dag te vroeg. Je zou denken dat het makkelijker is om in de veertigdagentijd iets wel te doen dan om iets niet te doen, maar dat pakte af en toe toch anders uit. Op zich is het waar dat je door iets wel te doen niet zoveel hoeft te veranderen in je gewoontes van alledag – je hoeft geen ingesleten patronen te veranderen, je dagelijkse to do lijstje wordt alleen iets langer. Bovendien kun je vooruit werken, iets wat bij bijvoorbeeld veertig dagen niet snoepen niet echt tot de mogelijkheden behoort. Dat vooruit werken ging de eerste weken inderdaad prima, maar op een gegeven moment word je een beetje moe van jezelf. “Ga ik het wéér over Jezus hebben…”

“Dan gooi ik er wel een filmpje op”

Het wordt helemaal lastig wanneer de inspiratiepiekjes steeds schaarser worden en je die trouwe lezers niet wilt vermoeien met nog een verhaal van >600 woorden. Eerst denk je “dan gooi ik er wel een filmpje op,” maar dat blijkt vaak meer werk te zijn dan zelf een dichtgetimmerd verhaal schrijven. Goede filmpjes zijn schaars, zo heb ik gemerkt. Ze zijn algauw te dramatisch, te prekerig of juist te druk, te lang of te kort, te Amerikaans of juist weer te Nederland Zingt-achtig (niets tegen Nederland Zingt natuurlijk). Meestal besloot ik dan na een urenlange zoektocht om alsnog maar ‘gewoon’ zelf een verhaal te schrijven. De weken met de meeste lange posts zijn ironisch genoeg dus de weken waarin ik de minste inspiratie had.

Daar komt nog bij dat het dagelijkse schrijven niet een doel op zich moest worden. Mijn ambitieuze doel was namelijk (ik citeer): “Ik hoop en verwacht dat Jezus door de weken heen zo steeds meer tot leven zal gaan komen voor ons. Met als hoogtepunt natuurlijk dat wonderlijke Paasfeest!” Dan kun je elke dag nog zo vlijtig je berichten plaatsen – lees: inplannen zodat ze keurig om 9 uur Nederlandse tijd online komen – maar eigenlijk gaat het daar helemaal niet om.

Challenges

De veertigdagentijd, de vastentijd, is namelijk niet een challenge zoals het nu ook helemaal populair is om mee te doen aan suikervrijchallenges, oerdieetchallenges, buikspierchallenges en 30-day-bikini-body-challenges (Facebook blijft vooral die laatste steeds maar weer bij me aanprijzen). Het gaat er in de periode voorafgaand aan Pasen juist om dat je een tijd lang niet jezelf op de eerste plaats zet, maar God en/ of de mensen om je heen. En dat is eerlijk gezegd niet elke dag helemaal uit de verf gekomen bij mij. Soms was het wat weinig inkeer en wat veel geproduceer.

Maar toch, maar toch, ik heb de afgelopen periode wel een aantal eureka-momentjes mogen ervaren tijdens het nadenken over en schrijven van berichten. Bijvoorbeeld hoe Jezus telkens weer de Psalmen gebruikt om zijn emoties en zijn boodschap tot uiting te brengen. En hoe Jezus na de drie uren van duisternis zijn toon verandert: met de eerste drie kruiswoorden focust hij zich op de mensen om hem heen, daarna vervult hij met de laatste vier kruiswoorden oude profetieën en zet hij wat betreft Gods reddingsplan echt de laatste puntjes op de i. Dat reddingsplan is overigens ook zoiets: als je ziet hoe Jezus 100% menselijk was, dan is het bijna niet voor te stellen hoe hij ondanks alle pijn en vernederingen toch steeds gefocust bleef op de taak die hij moest uitvoeren – zelfs toen hij zich ook nog eens door God verlaten voelde.

De kop is eraf

Daarnaast bleef ik het schrijven, ondanks de verplichting die ik mezelf had opgelegd, ook gewoon erg leuk vinden. Vandaar dat ik de komende tijd op m’n gemakje doorga met bloggen. Niet elke dag, maar wel regelmatig. Niet meer alleen over Jezus, maar ook over andere onderwerpen. Ik mik op wat meer actualiteit en daarmee ook op wat meer discussiewaarde. De kop is er in ieder geval wel af nu!

P.S. Mocht je nog eens iets terug willen lezen of heb je ergens tijdens de veertigdagentijd een paar dagen gemist, kijk dan op de inmiddels bijgewerkte pagina Veertigdagenproject. Daar kun je zo doorklikken naar alle verschillende posts.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *