Hij leeft!

Het zou een beetje vreemd zijn om zeven weken – nou vooruit, zes en een halve week – te bloggen over de woorden die Jezus aan het kruis sprak en dan op Paaszondag het bijltje erbij neer te gooien. Een blogje extra maakt nu ook niet meer uit. Eerlijk is eerlijk, er waren wat momenten waarop het gebrek aan inspiratie toch wel lastig begon te worden, maar opgeven is uiteraard steeds geen optie geweest. Ik kan nu heel vroom zeggen dat ik wilde doorgaan met schrijven omdat Jezus ook doorging met het volbrengen van zijn taak, maar het aantal mensen dat in de loop van de weken is gaan meelezen speelde toch ook wel gewoon een belangrijke rol.

Mijn Vader is ook jullie Vader

Hoe het ook zij, uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om het Paasfeest. Daarom ook deze ‘extra’ post: Jezus leeft! Hij gaf zijn leven om het weer terug te nemen, zoals hij zelf al voorspeld had (Johannes 10:17-18). Jezus leerde de dood voor eens en voor altijd een lesje. En tegelijk leert hij ook ons een belangrijke les.

11 Maria stond nog bij het graf en huilde. Huilend boog ze zich naar het graf, 12 en daar zag ze twee engelen in witte kleren zitten, een bij het hoofdeind en een bij het voeteneind van de plek waar het lichaam van Jezus had gelegen. 13 ‘Waarom huil je?’ vroegen ze haar. Ze zei: ‘Ze hebben mijn Heer weggehaald en ik weet niet waar ze hem hebben neergelegd.’ 14 Na deze woorden keek ze om en zag ze Jezus staan, maar ze wist niet dat het Jezus was. 15 ‘Waarom huil je?’ vroeg Jezus. ‘Wie zoek je?’ Maria dacht dat het de tuinman was en zei: ‘Als u hem hebt weggehaald, vertel me dan waar u hem hebt neergelegd, dan kan ik hem meenemen.’ 16 Jezus zei tegen haar: ‘Maria!’ Ze draaide zich om en zei: ‘Rabboeni!’ (Dat betekent ‘meester’.) 17 ‘Houd me niet vast,’ zei Jezus. ‘Ik ben nog niet opgestegen naar de Vader. Ga naar mijn broeders en zusters en zeg tegen hen dat ik opstijg naar mijn Vader, die ook jullie Vader is, naar mijn God, die ook jullie God is.’
(Johannes 20:11-17)

Jezus vat in dit stukje van het Paasverhaal in zijn eigen woorden samen wat de essentie is van zijn lijden, sterven en opstanding: zijn Vader is ook onze Vader, zijn God is ook onze God. God wil heel dicht bij ons zijn, net zoals hij altijd heel dicht bij Jezus was en is.

Het resultaat van Jezus’ reddingsplan

Door alles wat Jezus voor ons gedaan heeft, is er geen afstand meer tussen God en ons. Dat betekent:

 1. Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.
  We zijn vergeven (zelfs al weten we heel goed wat we gedaan hebben).
 2. Ik verzeker je: nog vandaag zul je met mij in het paradijs zijn.
  We mogen bij God komen wonen.
 3. Dat is uw zoon … Dat is je moeder.
  We maken deel uit van een wereldwijde familie: we hebben ontelbaar veel broers en zussen, allemaal kinderen van God.
 4. Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?
  God laat ons nooit in de steek, ook al begrijpen we helemaal niets van zijn plannen.
 5. Ik heb dorst.
  Jezus’ levend water is gratis verkrijgbaar voor iedereen – hij wil ons gevoel van leegte blijvend vullen.
 6. Het is volbracht.
  Wij hoeven niets te presteren om Gods liefde te verdienen, Jezus heeft het zware werk al voor ons voltooid.
 7. Vader, in uw handen leg ik mijn geest.
  God heeft de controle, zelfs over de dood – we mogen alles aan hem toevertrouwen.

Alle reden dus om dit veertigdagenproject extra vrolijk af te sluiten!


P.S. Voordat je het geweldige nummer van Neal Morse (zie onderstaand) gaat luisteren: veel dank voor het meelezen en meedenken tijdens de afgelopen veertigdagentijd. Mocht je ergens een mening of een vraag over hebben, laat het gerust weten. Graag zelfs! Blijf mijn blog vooral volgen. Ik zal binnenkort – ik neem wel even een paar dagen pauze, hoor – nog een terugblik plaatsen op de afgelopen tijd. Daarna hoop ik hier met enige regelmaat te blijven schrijven over allerlei onderwerpen op het gebied van Bijbel, religie en actualiteit.


Neal Morse – Reunion
Now there is no separation
Standing in the culmination
Of the very love we’ve never known

Now that we are back together
Striving to be one forever
Let this be the time we call our own

One mind learning one, two, three
One voice singing ecstasy
One heart changing full and free
One love forging unity

Now the way is open for us
A sacrifice made to restore us
To be bring us back the way we used to be

As we once were in the garden
Through his son he gave the pardon
Now we can come back as priests and kings!


Dit blog vormt de afsluiting van mijn veertigdagenproject over de zeven kruiswoorden.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

4 thoughts on “Hij leeft!”

 1. Dank je wel dat je deze blog geschreven hebt. Het was heel goed om op deze manier naar het Paasfeest toe te leven. Dat heb ik, en anderen met mij, als heel waardevol ervaren! Het is fijn dat je door wilt gaan met bloggen, al kan ik me voorstellen dat je het wat minder intensief gaat doen. Gods zegen gewenst op dit Paasfeest en in de toekomst!

 2. Hoi lianen

  Berend Jan en ik hebben je blog gevolgd en het was een waardevolle aanvulling op weg naar Pasen.
  Bedankt voor de leerzame, bemoedigende en inspirerende woorden.
  Wij wensen jou en Kevin God zegen toe!

  Liefs van ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *