Echte overgave

Veertigdagentijd – week 7, dag 4

Jezus’ zevende kruiswoord laat zien dat hij het allerlaatste beetje controle dat hij nog had afstaat aan zijn Vader. Afgelopen maandag stipte ik al even aan dat we die woorden “Vader, in uw handen leg ik mijn geest” ook op onszelf kunnen toepassen. Want de controle uit handen geven, dat is nog best een heikel punt.

Alles geven

Toen Jezus zijn leerlingen voorbereidde op de taak die hen te wachten stond, liet hij hen al weten dat hij veel van hen vroeg.

38 Wie niet zijn kruis op zich neemt en mij volgt, is mij niet waard. 39 Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, die zal het behouden.
(Matteüs 10:38-39)

Met andere woorden: je moet bereid zijn om alles op te geven voor Jezus. Je tijd, je geld, alle onderdelen van je leven. Aan de ene kant klinkt dat ons vaak nogal extreem in de oren, maar aan de andere kant zingen we er in de kerk non-stop liedjes over: ‘Jezus, alles geef ik U’, ‘I surrender all’, ‘Neem mijn leven, laat het, Heer, toegewijd zijn aan uw eer’, ‘Regeer in mij’, etc.

Welgemeende woorden

Mooie teksten, maar hoe je dat nou echt doet – “je leven in Gods handen leggen” – dat is vaak helemaal niet zo duidelijk. Op dat punt kunnen we nog heel wat leren van Jezus’ aanpak: hij liet zijn overgave en vertrouwen zien door de keuzes die hij maakte. Hij gebruikte weinig woorden en bracht dat wat hij zei altijd in de praktijk. Hij zong (voor zover ik weet) niet zoveel liedjes maar hij nam wel regelmatig de tijd om te bidden: hij had continu een lijntje met God. En hij gebruikte nooit holle frasen, maar altijd welgemeende woorden om zich uit te spreken naar zijn Vader. Hij zei “uw wil geschiede” en hij liet vervolgens ook echt alles over aan Gods wil.

Niets tegen liedjes natuurlijk, want ze kunnen je ook juist herinneren aan hoe je leven eruit zou moeten zien. Maar het is zo gek nog niet om af en toe eens na te lezen wat je nu eigenlijk uit volle borst meegegalmd hebt en dat te vergelijken met de praktijk. En hoe zouden sommige liedjes eruit zien als we zouden zingen wat we eigenlijk doen en denken?


Dit blog maakt deel uit van mijn veertigdagenproject over de zeven kruiswoorden.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *