Verlatenheid in beeld

Veertigdagentijd – week 4, dag 4

Het is jammer genoeg niet moeilijk om hedendaagse voorbeelden van (God)verlatenheid te vinden. De meest indringende beelden zijn altijd slechts een muisklik of een swipe bij ons vandaan. Toch kan het volgens mij, juist ook in de veertigdagentijd, goed zijn om sommige van die beelden binnen te laten komen en niet direct van je af te laten glijden. Om je bewust te zijn van je eigen bevoorrechte positie en je te laten raken door de omstandigheden waaronder anderen (over)leven. De wereld is nu eenmaal niet alleen maar blijheid en halleluja – niet toen Jezus aan het kruis hing, en ook niet in 2015. Toch is de situatie niet uitzichtloos. Daarover de komende paar dagen meer.

Voor nu: beelden van soms beangstigende verlatenheid.

Beschadigde spullen op een keukentafel in Donetsk. Gewone arbeiders, mijnwerkers, leerkrachten, kinderen en gepensioneerden leven in het centrum van het conflict in het oosten van Oekraïne. (Fotograaf: Sergei Ilnitsky)

 

Nadat in 2013 honderden mannen, vrouwen en kinderen waren verdronken in de buurt van Sicilië en Malta, stelde de Italiaanse overheid de operatie “Mare Nostrum” in werking om vluchtelingen te redden op zee. Het project is inmiddels alweer beëindigd. (Fotograaf: Massimo Sestini)

 

Nicolette zit in de hoek van een kamer in een weeshuis in Warschau, Polen, waar zij woont met haar vier broers. (Fotograaf: Maciek Nabrdalik)

 

Aida huilt terwijl ze geneest van verschillende verwondingen die zij opliep tijdens een Syrisch militair bombardement op haar huis, in de noordelijke stad Idlib. Haar man en twee kinderen kwamen om. (Fotograaf: Rodrigo Abd)

 

Voetstappen in de buurt van de Fukushima Daiichi kerncentrale in Japan, die beschadigd raakte tijdens de Tohoku aardbeving en tsunami. De meer dan 80.000 mensen die binnen een straal van twintig kilometer rond de kerncentrale woonden werden geëvacueerd. (Fotograaf: David Guttenfelder)


Dit blog maakt deel uit van mijn veertigdagenproject over de zeven kruiswoorden.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *