Een opdracht

Veertigdagentijd – week 3, dag 6

Je zou het zinnetje dat volgt op Jezus’ derde kruiswoord zomaar over het hoofd kunnen zien.

26Toen Jezus zijn moeder zag staan, en bij haar de leerling van wie hij veel hield, zei hij tegen zijn moeder: ‘Dat is uw zoon,’ 27en daarna tegen de leerling: ‘Dat is je moeder.’ Vanaf dat moment nam die leerling haar bij zich in huis.
(Johannes 19:26-27)

Johannes denkt er niet nog even een weekje over na en ook gaat hij niet eerst op zoek naar een andere plaats waar Maria terecht zou kunnen. Integendeel: vanaf dat moment geeft hij Maria een plekje in zijn huis. Hij gehoorzaamt Jezus’ opdracht onmiddellijk.

Want dat is het: een opdracht. Sterker nog, eigenlijk stelt Jezus gewoon vast hoe de situatie vanaf dat moment zal zijn. Met een paar woorden creëert hij een nieuwe familieband en veroorzaakt hij een verhuizing. Johannes verzet zich daar niet tegen. Hij accepteert Jezus’ autoriteit en gaat aan de slag.

Wij zouden soms maar wat graag een duidelijke opdracht ontvangen zoals Johannes die kreeg. Dan zouden wij ook direct in actie komen. Maar ja, we wachten nog steeds op dat briefje uit de hemel. Want wat moeten we doen? Wat wordt er van ons verwacht? Nou, dat is eigenlijk best duidelijk…


Dit blog maakt deel uit van mijn veertigdagenproject over de zeven kruiswoorden.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *