In het land van de levenden

Veertigdagentijd – week 2, dag 5

Psalm 116 sluit naadloos aan bij Jezus’ tweede kruiswoord – “Ik verzeker je: nog vandaag zul je met mij in het paradijs zijn.” De psalm laat namelijk zien wat voor uitwerking Gods redding heeft op een mens. Het is een dankpsalm, geschreven door een dichter die door God gered was van een dreigende dood. Hoewel de tekst een aantal eeuwen vóór Jezus’ kruisiging geschreven werd, zijn de woorden ook van toepassing op de geredde misdadiger die naast Jezus hing. De woorden hadden zo uit zijn mond kunnen komen op het moment dat hij zich realiseerde dat Jezus hem vergaf en hem accepteerde. En hoewel de tekst inmiddels meer dan twee millennia oud is, is hij ook vandaag nog herkenbaar voor iedereen die zich door God gered weet: “Ik mag wandelen in het land van de levenden, onder het oog van de HEER.” (vers 9)

Hieronder twee vertalingen van Psalm 116:1-9 – een Nederlandse (NBV) en een Engelse (The Message). The Message spreekt bij mij altijd wat meer tot de verbeelding, vandaar dat ik die jullie zeker niet wil onthouden!


Nieuwe Bijbelvertaling

De HEER heb ik lief, hij hoort
mijn stem, mijn smeken,
hij luistert naar mij,
ik roep hem aan, mijn leven lang.

Banden van de dood omknelden mij,
angsten van het dodenrijk grepen mij aan,
ik voelde angst en pijn.
Toen riep ik de naam van de HEER:
‘HEER, red toch mijn leven!’

De HEER is genadig en rechtvaardig,
onze God is een God van ontferming,
de HEER beschermt de eenvoudigen,
machteloos was ik en hij heeft mij bevrijd.

Kom weer tot rust, mijn ziel,
de HEER is je te hulp gekomen.
Ja, u hebt mijn leven ontrukt aan de dood,
mijn ogen gedroogd van tranen,
mijn voeten voor struikelen behoed.

Ik mag wandelen in het land van de levenden
onder het oog van de HEER.


The Message

1-6 I love God because he listened to me,
listened as I begged for mercy.
He listened so intently
as I laid out my case before him.
Death stared me in the face,
hell was hard on my heels.
Up against it, I didn’t know which way to turn;
then I called out to God for help:
“Please, God!” I cried out.
“Save my life!”
God is gracious—it is he who makes things right,
our most compassionate God.
God takes the side of the helpless;
when I was at the end of my rope, he saved me.

7-8 I said to myself, “Relax and rest.
God has showered you with blessings.
Soul, you’ve been rescued from death;
Eye, you’ve been rescued from tears;
And you, Foot, were kept from stumbling.”

9 I’m striding in the presence of God,
alive in the land of the living!


Dit blog maakt deel uit van mijn veertigdagenproject over de zeven kruiswoorden.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *