Baptize My Mind

Veertigdagentijd – week 1, dag 3

Bij Baptize My Mind

Door Jezus’ eerste kruiswoord  – “Vader, vergeef hun” – mogen we weten dat hij met alle liefde afrekent met de bende die wij er zelf van maken. Ja, onze handen zijn gevuld met schuld en ja, onze ogen zijn verblind door allerlei viezigheid, maar Jezus neemt dat alles graag van ons over. Hij neemt al onze troep mee de dood in.

Dat is even radicaal als noodzakelijk. Om iets nieuws mogelijk te maken moet met het oude worden afgerekend. Om weer met een schone lei verder te kunnen, moeten alle lelijke krabbels worden weggewist. Je kunt niet met je oude ballast rond blijven zeulen. Dan heb je geen leven. Jezus gunt ons het leven. Daarom zegt hij aan het kruis: “Geef je vrachtje maar aan mij. Ik weet er wel raad mee.”

Als je wilt dat een zaadje tot een plant gaat uitgroeien, dan zul je het in de grond moeten stoppen. Het zaadje zelf ga je niet meer in zijn oude vorm terugzien, maar daar komt iets veel mooiers voor in de plaats (zie ook Johannes 12:24). Eerst zie je alleen een klein groen sprietje, maar langzamerhand wordt het een stengel. Er komen blaadjes en wortels. Het wordt een plant, een struik of misschien wel een boom. Er komt vaste grond. Er komt leven!

Songtekst Jon Foreman – Baptize My Mind

Reaching, always reaching,
never reaching solid ground.
Seeking, always seeking,
never seeking what I’ve found.

Hey, baptize my mind.
Hey, baptize my eyes.
Hey, baptize my mind.
For these seeds to give birth to life,
first they must die.

Both my hands are filled with guilt (be my absolution).
Both my eyes are blind with filth (be my absolution, absolution).

Hey, baptize my mind.
Hey, baptize my eyes.
Hey, baptize my mind.
For these seeds to give birth to life,
first they must die.


Dit blog maakt deel uit van mijn veertigdagenproject over de zeven kruiswoorden.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *