Veertigdagentijd – mijn project

Wanneer je als moderne christen een béétje mee wilt tellen kun je er eigenlijk niet meer omheen: je moet iets doen met de veertigdagentijd. Vasten klinkt sommigen te rooms in de oren, dus dan maken we er gewoon een project van. Of liever: een challenge. Want het moet natuurlijk wel uitdagend zijn. Water en brood is velen wat te extreem, maar wat dacht je van veertig dagen zonder Facebook, zonder televisie, zonder vlees, zonder …?

Vorig jaar heb ik zelf tijdens de veertigdagentijd geen tussendoortjes gegeten en me onthouden van frisdrank en alcohol. Dat viel niet altijd mee, maar ik bereikte daarmee wel het doel dat ik voor ogen had: de veertigdagentijd bewust beleven, in plaats van me op Witte Donderdag pas een keer realiseren dat het al bijna Pasen is. Geloof me, bij elk koekje, elke snack en elk glas wijn dat je wordt aangeboden is je geheugen weer helemaal opgefrist.

Zeven kruiswoorden in zeven weken

Dit jaar wil ik het anders doen: niet veertig dagen zonder iets, maar veertig dagen met iets. Of beter: met iemand. De komende veertigdagentijd wil ik me focussen op hoe Jezus zijn lijdensweg zelf ervaren heeft. Daarvoor neem ik zeven uitspraken van Jezus als uitgangspunt. De zogenaamde ‘kruiswoorden’: niet de puzzels, maar de woorden die Jezus volgens de evangelisten sprak terwijl hij aan het kruis hing.

De veertigdagentijd duurt bijna zeven weken, dus dat betekent één kruiswoord per week:

Week 1 (18-21 feb) “Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.”
Week 2 (22-28 feb) “Voorwaar, Ik zeg u, heden zult gij met Mij in het paradijs zijn.”
Week 3 (1-7 mrt) “Vrouw, zie, uw zoon. … Zie, uw moeder.”
Week 4 (8-14 mrt) “Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”
Week 5 (15-21 mrt) “Mij dorst!”
Week 6 (22-28 mrt) “Het is volbracht!”
Week 7 (29 mrt-4 apr) “Vader, in uw handen beveel Ik mijn geest.”

Mee op reis

Graag neem ik ook jou mee op deze ontdekkingsreis. Iedere zondag (behalve week 1, die begint bij mij op Aswoensdag) zal ik het kruiswoord van die week introduceren. De rest van de week plaats ik iedere dag iets wat te maken heeft met dat kruiswoord. Dat kan een citaat zijn of een eigen reflectie, maar ook een foto, een muzieknummer, een filmpje, een gebed of een nieuwsbericht.

Ik hoop en verwacht dat Jezus door de weken heen zo steeds meer tot leven zal gaan komen voor ons. Met als hoogtepunt natuurlijk dat wonderlijke Paasfeest!

Meelezen/ meedoen? Klik rechts op deze pagina (misschien even naar boven scrollen) op ‘Volg’. Je ontvangt dan steeds een melding wanneer er een nieuw bericht geplaatst is.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *